Festival kreativnosti: Cvijeće raste i iz farmerki

Ne volim fabrički namještaj ili tu masovnu proizvodnju. Draže mi je da vidim nešto svoje napravljeno, da sjednem na svoju fotelju, da stavim knjige na svoje police...
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 07:46h

Na jučerašnjem “Festivalu kreativnosti” u Delta sitiju mogle su se vidjeti zanimljive rukotvorine napravljena od polomljenog stakla, alata, drveta, starih šerpi, odjeće tkanine, ploča, diskova, papira...

Najveću su pažnju privukle farmerke, koje su napunjene zemljom i u njih zasađene biljke. Stare farmerke su se pokazale dobar materijal za saksiju.

Autorka popularne TV emisije "Kućne majstorije" Jagoda Beko proslavila se umijećem da od ostataka starih, neupotrebljivih predmeta pravi nove komade namještaja i kućne ukrase. Juče je, kao specijalni gost festivala, savjetovala zainteresovane građane kako da iskoriste neki stari ili neupotrebljivi predmet.

Jagoda je razočarana što je na izložbi bilo malo rukotvorina, ali je zadovoljna onim što je prikazano i smatra da to vrijedi pogledati.

"Oduševila sam se ovim ženama što su nešto donijele, ali mi je jako krivo što ih nema više. Ali, ako ovo pređe u tradiciju, pa se bude održavalo svake godine, biće ih sve više", kazala je.

Kada kupiš, sve je nekako savršeno, vidi se razlika između ručnog rada i fabričkog. Ne volim fabrički namještaj ili tu masovnu proizvodnju. Draže mi je da vidim nešto svoje napravljeno, da sjednem na svoju fotelju, da stavim knjige na svoje police...

"Kada je počeo prvi serijal, u zemlji se nije baš mnogo žena bavilo ovakvim stvarimo, samo pletenjem, štrikanjem... Drago mi je da su žene gledajući emisije pronašle svoj dio, ali u razgovoru sa njima saznala sam da se od toga ne može živjeti, ali se uz drugi posao može zaraditi pristojan novac i zadovoljne su time", kazala je Beko.

Kaže da joj je mnogo draže kada nešto sama uradi, nego kada isto to kupi.

"Kada kupiš, sve je nekako savršeno, vidi se razlika između ručnog rada i fabričkog. Ne volim fabrički namještaj ili tu masovnu proizvodnju. Draže mi je da vidim nešto svoje napravljeno, da sjednem na svoju fotelju, da stavim knjige na svoje police... Lijepo je imati rezultat koji je nešto veliko", kazala je.

Smatra da se najviše može uraditi sa drvetom, a često kao dekorativni element koristi i papir.

"Drvo je lako, jednostavnije od metala i bukvalno je osnova za sve. Pričamo o većim stvarima, pa i stolicama, lusterima, namještaju... A kada mi treba da nešto dodatno ukrasim i promijenim mu izgled koristim papir", objasnila je Jagoda.

Milan Maglov je prije godinu dana otvorio Fejsbuk stranicu “Dnevna doza kreativnosti”, ali nikada nije zamišljao da će biti organizator ovakvog festivala.

"Ljudi su mogli preko Fejsbuk stranice da prijave svoje radove, a jedan dio festivala je posvećen da se rekreiraju neke fotografije koje su mi slali iz cijelog svijeta, i ovo je rezultat svega toga", kazao je Maglov.

Iako nijesu imali mnogo vremena, realizatori ovog projekta su zadovoljni kako je sve ispalo i kako su “kreativci” iz regiona prikazali svoje radove, a nadaju se da će sljedeće godine festival moći da organizuju na većem nivou.

Galerija

Bonus video: