ISTRAŽIVANJE POKAZALO:

Ženski mišići izdržljiviji su od muških

66 pregleda 3 komentar(a)
trčanje, trening, Foto: Shutterstock
trčanje, trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2018. 10:44h

Ženski mišići izdržljiviji su od muških, pokazalo je istraživanje Nutrition and Metabolism, što znači da se pripadnice nježnijeg pola manje umaraju nakon prirodnih vježbi mišića.

Naučnici sa Univerziteta Britiš Kolumbija ispitivali su izdržljivost mišića žena i muškaraca iste starosti i fizičkih mogućnosti. 

Devet žena i osam muškaraca je potezalo stopalo protiv različitih vrsta senzora što je brže moguće više od 200 puta. Beležena je brzina, snaga i rotaciona sila njihovih pokreta, kao i električna aktivnost mišića, prenosi Index. 

"Poznato je da su žene manje umorne od muškaraca tokom statičkih vježbi u kojima se zglobovi ne pomjeraju kao što je držanje težine, ali nas je zanimalo vrijedi li to i kada su u pitanju svakodnevni dinamični pokreti. Konačan odgovor je da, žene su nadmašile muškarce", izjavio je autor istraživanja Brajan Dalton. 

Dalton je pojasnio da su mjerili samo pokrete stopala, jer oni koriste mišiće na zadnjoj strani nogu koje koristimo za svakodnevne aktivnosti kao što su stajanje i hodanje. 

"Muškarci će u maratonu pre stići do cilja, ali žene će biti znatno manje umorne", zaključio je Dalton, prenosi B92.

Preporučujemo za Vas