SAVJET STRUČNJAKA

Kod dizanja tegova važno je poštovati samo jedno pravilo

215 pregleda 2 komentar(a)
trening, tegovi, Foto: Shutterstock
trening, tegovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2019. 14:45h

Vježbe sa tegovima su izuzetno korisne jer prvenstveno rade na povećanju snage i jačanju mišića. Međutim, kako biste postigli maksimalne rezultate, najvažnije je da se pridržavate jednog ključnog pravila koje većina nas zanemaruje.

Vježbanje sa tegovima će doprinijeti da se osjećamo bolje, snažnije, vitalnije, pokretnije i zdravije. Rezultat dizanja tegova zavisi od jednog važnog faktora – koliki otpor pritom koristite. Bez asistencije trenera to je element koji mnogi od nas prilikom vježbanja zanemare. Često dižemo ili preteške tegove i rizikujemo povredu ili dižemo prelagane tegove i tako postižemo slabije rezultate.

Istraživanja pokazuju da većina ljudi spada u drugu kategoriju, odnosno da vježbaju sa prelaganim tegovima. A kako znati jesu li vam tegovi prelagani, otkriva Majk Bojl, suosnivač fitness-centra Mike Boyle Strength & Conditioning, čiji je savjet izuzetno koristan:

Izaberite tegove za vježbu, zatim uradite 20 podizanja bez odmaranja. Ako možete izvesti svih 20 podizanja bez pauze duže od nekoliko sekundi, znači da morate dizati teže tegove. Bojl preporučuje povećanje otpora za jedan do dva kilograma za jačanje mišića gornjeg dijela tijela za dva do četiri kilograma za jačanje mišića donjeg dijela tijela. Zapravo bi trebalo koristiti tegove sa kojima možete uraditi samo 12 ponavljanja bez pauze. U suprotnom ne radite na jačanju mišića i snazi koliko biste mogli, napominje trener Bojl. Za povećanje mišićne mase potrebno je raditi 10 do 12 ponavljanja u četiri do šest serija s dovoljno teškim tegovima. Između svake serije rade se pauze od 45 do 60 sekundi, prenosi Ljepota i zdravlje.