Bivša novinarka Milica Krgović: Novinarstvo je čemerna ljepota

"Novinarska profesija je čemerno lijepa. To je medalja sa dvije strane. Savjesni novinari, koji poštuju kodeks, nikad nijesu načisto da li je ono što su napisali jedina i prava istina”, kaže Milica.
187 pregleda 4 komentar(a)
milica krgovic, Foto: Privatna arhiva
milica krgovic, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.11.2012. 10:47h

Portparol Agencije za zaštitu životne sredine Milica Krgović novinarstvom se bavila skoro devet godina: od 2003. je radila u jednoj od dnevnih novina, a onda je u junu ove godine, promijenila profesiju.

O svom novom poslu kaže kako ta profesija ima mnogo dodirnih tačaka sa novinarstvom.

“Srećna sam što radim u Agenciji, instituciji za koju odgovorno tvrdim da je jedna od najtransparetnijih državnih institucija u Crnoj Gori”.

Milica ističe da joj odlazak iz novinarstva nije nije bio nimalo laka odluka.

“Kako da ne napišem bar jedan tekst dnevno, pitala sam se. Ipak, vagajući danima, realno sagledavajući svoj život i razmišljajući o periodu koji predstoji, donijela sam takvu odluku”.

O tome kako je došlo do promjene posla, kaže kako ju je svakodnevno “ 'jela' dnevna traka i nedefinisano radno vrijeme”.

“Novinar nema radno vrijeme, i ne bi nosio to zvanje, kad ne bi morao svakome biti na raspolaganju, maltene 24 sata”.

Novinari često nervozni i ljuti

Navodi kako biti novinar nije lako.

“Svakodnevno su na ispitu savjest, profesionalnost, istinoljubivost i pravdoljubivost, vrijednosti za koje se cijelog života borimo, pa i onda kada nijesmo novinari”.

Smatra da novinari često nemaju privatni život, sve daju za profesiju.

“Nijedan radni dan novinara ne prođe bez stresa, bez stalne trke sa događajima, ali i svakodnevne utakmice sa kolegama, konkurentima. Takav tempo rada ostavlja posljedice, pa ne čudi što su novinari često nervozni i ljuti”, kaže Milica.

Kaže da za sad ne žali za novinarstvom, mada nije tako davno prestala da aktivno radi kao novinar.

“Uzeću sebi za pravo da kažem da novinarska profesija nije dovoljno cijenjena”.

Smatra da sredina u kojoj živimo, gdje svako svakoga zna i gdje je svako svakome neki rod, utiče na tu profesiju.

“Novinarska profesija je čemerno lijepa. To je medalja sa dvije strane. Savjesni novinari, koji poštuju kodeks, nikad nijesu načisto da li je ono što su napisali jedina i prava istina”.

O razlikama između dvije profesije, kaže kako novinarski posao zahtijeva više dinamike i terenskog rada od PR “.

“Takođe, jedna od razlika je i što novinari obično prate više oblasti, pa su često 'rastrzani' na više strana”.

Pomagala pisanjem

“Sigurno da ću novinarstvo pamtiti po lijepim stvarima. Obično u moru lijepih i ružnih, čovjek pamti pozitivne trenutke”, kaže Milica, naglašavajući će uvijek biti novinar, jer se, kako navodi, te profesije čovjek ne odriče kada počne nešto drugo da radi.

“Jednom novinar, uvijek novinar, pa bez obzira da li će i dalje tekstove pisati i objavljivati. Drago mi je što sam kroz novinarski posao stekla veliko i dragocjeno poznastvo, upoznale dobre i loše ljude, i 'zaradila' dragocjeno iskustvo”.

Novinarstvo joj je bila jedna važna životna lekcija. “Imala sam, hvala Bogu, sreću i privilegiju da se bavim tim poslom”. Priča da je srećna što je kroz novinarske tekstove uspjela nekome pomoći i uticati da bude bolji bar jedan segment u društvu.

“Najviše sam se radovala kada sam nakon objavljenog teksta dobila povratnu informaciju da sam pisanjem nekom pomogla. Pomoći nekome na bilo koji način je plemenita misija”.

Bonus video: