Aleksandra Mudreša: Dajem sve od sebe da budem fer prema svima i dobar domaćin

Što više vremena za pripremu to bolja emisija. Nema velike filozofije. Ipak dani i dani se nažalost potroše na traženje gostiju koji su spremni da dođu u studio, što je ujedno najteža i posebno frustrirajuća stvar kod pripema sličnih televizijskih formata Crnoj Gori
1606 pregleda 16 komentar(a)
Aleksandra Mudreša, Foto: Filip Roganović
Aleksandra Mudreša, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.06.2018. 20:05h

Urednica i voditeljka emisije "Reflektor", Aleksandra Mudreša, osvjetljava svakog utorka, tokom 90 minuta, brojne aktuelne društveno političke teme, ali kaže da uvijek ima prostora da za priče koje ostaju sakrivene ili neprimijećene,ali i da se aktuelizuju neke stare priče.

- Gledaoci su Reflektor prepoznali kao emisiju koja osvjetljava najvažnije životne teme, od kojih smo mnoge sami pokrenuli. U studiju ispod Reflektora vidite mene, a iza kamera, u režiji i produkciji je dobro uigrani tim koji čine Emina, Dido, Relja, Idžo, Nikola, Mađo, Igor, Danijel. Ni dobrih tema ni pravih sagovornika ne bi bilo bez najveće i najvažnije podrške kolega, urednika i novinara iz deska, kako televizije tako i novine “Vijesti” i nedjeljnika Monitor.

Koliko vremena je potrebno da bi se pripremila ovakva emisija?

- Što više vremena za pripremu to bolja emisija. Nema velike filozofije. Ipak dani i dani se nažalost potroše na traženje gostiju koji su spremni da dođu u studio, što je ujedno najteža i posebno frustrirajuća stvar kod pripema sličnih televizijskih formata Crnoj Gori. Mislim da bi ovo mogle da potvrde sve kolege koje pripremaju ovakve emisije. Tužno je i razočaravajuće što je najteže doći do odgovornih, predstavnika vlasti i državnih institucija, koji imaju obavezu da građanima daju odgovore na sva pitanja.

Kakvim temama najviše voliš da se baviš?

- Pa i kada bi kriterijum za odabir teme bio to koju oblast ja volim da pratim, opet bih otvorila slične priče. To su svakako najvažnije društvene teme iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne politike, ekonomije, zaštite životne sredine i prostora..

Koliko je teško održati red među gostima u ovakvim programima? Znamo da su im često suprotstavljena mišljenja, kako se snalaziš u takvim situacijama?

- To je najteže sa političarima, njima ne smeta da svi pričaju u glas i da do iznemoglosti provociraju jedni druge. U tim je situacijama užasno teško prekinuti polemiku, a moja uloga kao autora emisije je da omogućim da svi imaju jednako prostora da odgovore na pitanja ali i optužbe koje jedni drugima saspu u lice. Kad su takvi gosti, prije nego što se upale reflektori, najljubaznije ih zamolim da vode civilizovanu debatu. Dajem sve od sebe da budem fer prema svima i dobar domaćin.

Da li si imala negativnih iskustava od početka emitovanja Reflektora?

- Negativna iskustva sa otkazivanjem gostiju uoči početka emisije. To je najgore što može da se desi voditelju emisije.

Da li ovakve emisije mogu donijeti neke promjene? Ako ne, zašto?

- Na pokretanje nekih društvenih procesa svakako mogu uticati, ali svi koji misle da emisijom od 90 minuta mogu pokrenuti velike društvene promjene u zabludi su. Poznato je na kom se mjestu odlučuje o promjenama, a novinar nije policajac, tužilac a ni sudija, već neko ko postavlja pitanja od javnog interesa. Televizijska emisija Reflektor otvara prostor za sve kompetentne ljude, prepoznate stručnjake, predstavnike državnih organa kao i njihove kritičare koji su spremni da građanima daju odgovore na konkrena pitanja.

Šta je ono lijepo što ti rad na televiziji donosi, a šta je ono što baš i ne voliš a sastavni je dio tvog posla?

- Uživam u svom poslu i sve što radim za Reflektor radim veoma posvećeno i sa velikim zadovoljstvom. Sastavni dio posla jednog televizijskog novinara u Crnoj Gori je da kao takav bude prepoznat u svakoj prilici, pa se od toga ne može pobjeći ni u manje ili više prijatnim životnim situacijama.

Šta je po tebi glavna tema prve polovine 2018.godine? Koja emisija je tvoj favorit?

- Reflektor je počeo da se emituje 1.novembra 2016. i do danas iz studija nijesam izašla potpuno zadovoljna, pa sad ne mogu ni jednu posebno izdvojiti. Početak ove kalendarske godine obilježili su tragični događaji koji su pokazali da sistem socijalne zaštite u Crnoj Gori slabo funkcioniše, i na takve emisije sam posebno ponosna. U velikom broju slučajeva kritikujem sebe, jer iz raznih razloga, a najčešći je nedostatak vremena, ne uspijem da se pripremim onako kako želim. Nekad, moram reći, ni gosti ne budu na visini zadatka. Ne ispune moja očekivanja da će određenu temu iznijeti tako da svima bude jasna poruka. Uopštena priča, bez decidnih odgovora i neprepoznavanja odgovornosti za tako važne teme koje otvaramo je nešto ni novinari ni gledaoci ne tolerišu.

Kako tebi danas izgleda crnogorsko društvo, kako bi ga opisala u nekoliko riječi?

- Profesionalno iskustvo nekog ko pripada mlađoj generaciji novinara a u novinarstvu je već 10 godina, daje mi za pravo da kažem da živimo u oštro podijeljenom a prije svega letargičnom društvu, punom predrasuda i diskriminacije po svakom osnovu. Da danas završavam fakultet sigurno ne bih živjela u Crnoj Gori, a ako to nijesam uradila ja, nadam se da će moj sada četvorogodišnji sin.

Bonus video: