Odaberite ribicu sa karakterom

One nisu najljepše ribice na svijetu, ali ako tražite „psića bez krzna“, one bi mogle da odrade posao
599 pregleda 1 komentar(a)
akvarijum, Foto: Decorationchannel.com
akvarijum, Foto: Decorationchannel.com
Ažurirano: 26.10.2012. 15:30h

Mnogi ljudi se odluče za akvarijum prije nego za neke druge vrste kućnih ljubimaca jer su tihi, nemaju alergene i ne zahtijevaju preveliku brigu.

U suštini vaša interakcija sa ribicama se svodi na to da ih gledate kako plivaju unaokolo i jedu. Ribice čak mogu da naslute kada je vrijeme za hranjenje i da izađu na površinu kada im priđete sa pahuljicama – iako bi mnogi mogli da tvrde da se to teško može porediti sa igrom dobacivanja sa zlatnim retriverom.

Postoji međutim nekoliko vrsta akvarijumskih ribica koje imaju - ako se smije reći - svoj karakter.

To su uglavnom ribe predatori, koje su spremne da se malo potrude da bi dobile hranu, a malo više su inteligentne od vaše prosječne crne neonke. One nisu nužno najljepše ribice na svijetu ili prikladne za akvarijum sa više ribica, ali ako tražite „psića bez krzna“, one bi mogle da odrade posao.

Oskari

To su živahne, razigrane ribice, posebno kada ih hranite, a imaju običaj da iskoče na površinu i zapljusnu i preurede dekoracije pa čak i da ih izbace iz akvarijuma pljuvanjem. Prave biljke bi trebalo da se stave u saksije i bezbjedno pšričvrste ili će često biti iskopane.

Plastični ukrasi mogu postati igračke i mnogi vlasnici oskara misle da često tumbanje ukrasa daje oskaru šansu da istražuje (i mijenja) novo okruženje.

Paku ribice

Paku ribice prepoznaju svoje vlasnike i uživaju kada ih oni maze. Oni će često tražiti hranu i jesti iz vaših ruku.

Njihov karakter je veoma sličan kao kod pasa. Mogu se držati sa drugim paku ili velikim ribicama, veoma su razigrani i često jure jedni druge po akvarijumu. Međutim zbog nihove burne prirode, oni mogu nehotice da udare u ili da oštete ukrase i druge prepreke u akvarijumu.

rijači naročito predstavljaju opasnost jer oštećeni grijač može da ubije strujom ribicu (i vlasnika). Paku bi trebalo da se drži samo sa otpornim i jakim dekoracijama, filterima i grijačima.

Balon ribe

Balon ribe, poznate i kao fugu ribe su prepoznatljive po njihovom jedinstvenom defanzivnom mehanizmu.

Kad su ugrožene, one progutaju veliku količinu vode ili vazduha i nateknu i postanu dva do tri puta veće od prvobitne veličine i tako zaprepaste potencijalne predatore jer postaju prilično neprijatan plijen.

Neke balon ribe su bodljikave (kao što je bodljikava balon riba). Pored toga, divlje balon ribe imaju otrov koji je prilično smrtonosan kad se pojede.

Većina akvarijumskih balon riba nema ovaj otrov jer da bi ga proizvele, moraju da progutaju određenu bakteriju koja se nalazi u divljini.

Iako temperament varira od vrste do vrste, mnoge balon ribe su agresivne prema drugim ribama, i trebalo bi ih držati samo sa većim ili bržim ribama.

Generalno, one su mnogo pitomije sa drugim vrstama nego sa drugim balon ribama, i neke mogu lijepo živeti u akvarijumu sa drugim ribama, iako postaju agresivnije kada porastu.

Bonus video: