Sabrija Vulić: Najsrećniji sam kad je porodica na okupu

Naš dugogodišnji novinar i voditelj Sabrija Vulić govori o svom poimanju očinstva, te o odnosu sa djecom
521 pregleda 4 komentar(a)
sabrija_1, Foto: Privatna arhiva
sabrija_1, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.10.2012. 17:00h

Dugogodišnji novinar Sabrija Vulić, otac je troje djece. Najstariji Vasil ima 12 godina, Lejla deset, a najmlađi Ilan šesnaest mjeseci.

O tome koliko ga je promijenila uloga oca kaže da ˝onoga časa kada postanete otac život se okreće naglavačke˝. ˝Postajete osoba koja pred sobom ima neograničenu odgovornost˝.

Sabrija smatra da se uloga oca promijenila u današnjem vremenu.

˝Otac nije više onaj ozbiljni brkajlija koji sa lulom u ustima izdaje naređenja i ne pokazuje emociju˝, navodi on, naglašavajući da je danas to nešto sasvim drugačije.

˝Otac treba da bude i drug i naredbodavac svojoj djeci sa ciljem da ih usmjeri na pravi put˝.

Sabrija ostalim roditeljima savjetuje razgovor sa djecom i kaže", razgovarajte što više sa svojom djecom

˝Oni osnovni su vezani za njihovo zdravlje i obrazovanje. I ono pitanje koje vam uvijek stoji nad glavom, da ne skrenu na pogrešan put˝. Kaže da su današnja djeca okružena mnoštvom opasnosti. ˝Bojite se droge, kriminala. O svemu tome razmišljate i tražite način kako i što uraditi da ostanu daleko od toga˝, navodi Sabrija.

Smatra da je osnovno da na ovom uzrastu njegova djeca shvate da se do uspjeha ne dolazi lako.

˝Da su trud i rad osnov svega. Jednostavno da stvore radne navike. Kako su još uvijek mali, svjestan sam da ˝se traže“, zato imaju i mnoge aktivnosti˝. Pored osnovne škole, kako navodi Sabrija, njegova djeca Vasil i Lejla idu u muzičku školu, bave se sportom.

˝Ponosan sam na njih što su uspješni na svim poljima˝.

Kaže da mu nije mi teško da se sa njima i igram, šalim, jednostavno družim.

˝Trudim se da im pojačam samopouzdanje, da ih podržim kada je teško, da ih i kritikujem ako ne odrade što trebaju˝. O najmlađem Ilanu priča da je još uvijek bebac koji je napravio prve korake i koji uči prve životne lekcije svojim padanjem, plačom i koji ih raduje svojim osmijehom.

Koliko vremena provodi sa djecom?

Sabrija kaže kako je za njega to najteže pitanje.

O tome koliko ga je promijenila uloga oca kaže da ˝onoga časa kada postanete otac život se okreće naglavačke˝

˝Trudim se da svaki slobodni trenutak, koliko to obaveze dozvoljavaju, budem sa sve troje djece i najsrećniji sam kada je cijela porodica na okupu˝. Ističe da je teško, ali voli da isprati svaki koncert ili utakmicu Vasila i Lejle, da sa njima uradi domaće zadatke, da se sa Ilanom dobacuje loptom.

˝To je zadovoljstvo koje se ne može nadoknaditi i opisati˝.

Sabrija ostalim roditeljima savjetuje razgovor sa djecom i kaže", razgovarajte što više sa svojom djecom. Ne kažnjavajte ih, nego razgovarajte kao sa odraslim ljudima˝.

On smatra da će djeca to znati da cijene, a da će roditelji onda biti zadovoljni njihovim rezultatima.

Bonus video: