stari trikovi

Riješite se neprijatnih mirisa iz kuhinje

Ako ne možete da se riješi te mirisa kuvanja, trebaće vam malo soka od limuna i šest karanfilića
165 pregleda 0 komentar(a)
kuhinja, Foto: Freshome.com
kuhinja, Foto: Freshome.com
Ažurirano: 14.10.2012. 15:13h

Vratili ste se s putovanja i u frižideru zatekli ostatke hrane čiji miris ne možete ničim da isperete?

Pržili ste ribu, a miris se toliko uvukao u sobu da ne možete nikako da je provjetrite?

Evo šta možete da uradite u takvim situacijama.

Smrad iz frižidera

Smrad iz frižidera od dan, dva izvući će temeljno čišćenje i soda bikarbona, ali ako je miris vladao duže vrijeme, ipak će vam biti potrebno nešto agresivnije.

Pokušajte sa stavljanjem posude s aktivnim ugljenikom, koji možete da kupite u apotekama ili centrima za kućne ljubimce.

Neka stoji nekoliko dana i vidite hoće li pomoći. Možete pokušati i sa stavljanjem svježeg taloga od kafe, koji je dovoljno jak da ga plastika upije.

Ako možete da ispraznite zamrzivač, očistite ga sredstvom za čišćenje na bazi enzima koji neutrališu miris

Miris ribe iz zamrzivača

Ako nastavljate da koristite zamrzivač, u fioku stavite kutiju sode bikarbone koja dobro upija mirise.

U prodaji su dostupni i posebni mirisi za zamrzivače. Ako možete da ispraznite zamrzivač, očistite ga sredstvom za čišćenje na bazi enzima koji neutrališu miris.

Mirisi od kuvanja

Ako ne možete da se riješi te mirisa kuvanja, trebaće vam malo soka od limuna i šest karanfilića. Stavite sve u lonac i dodajte malo tople vode.

Stavite na laganu vatru i pustite da miris zavlada prostorijom. Ako smjesu ne potrošite do kraja, sačuvajte je za sljedeći put (možete je koristiti četiri puta) .

Mirisi iz plastičnih posuda

To se događa mnogo češće nego što možete da zamislite, a miris se zadržava i miješa s novim namirnicama koje stavljate u plastične posude. Treba vam pamučna krpa za čišćenje ili papirnati ubrusi, šoljica vode, četiri kašike sode bikarbone kao i jedan limun ili sok od limuna.

Pomiješajte vodu, sodu bikarbonu i sok od limuna. Sve masnoće iz posude prebrišite mješavinom. Ako posuda može u mikrotalasnu, stavite malo mješavine u nju i potom u mikrotalasnu na dva minuta. Mikrotalasna bi trebalo da je zagrije, zato je oprezno izvadite napolje.

Posudu obrišite suvom pamučnom krpom ili papirom. Ako posuda ne smije u mikrotalasnu, u nju stavite mješavinu destilovane vode i običnog sirćeta, u odnosu 50:50, pa pustite da odstoji.

Ako su mirisi izrazito jaki, ostavite mješavinu u posudi preko noći.