RODITELJSTVO

Prepoznajte simptome stresa kod vašeg djeteta

Povećan broj otkucaja, lupanje srca i visok krvni pritisak su simptomi koji se mogu pojaviti kada je dijete pod stresom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2012. 13:52h

Veoma važno da roditelji razumiju i znaju da prepoznaju simpomte koji mogu prouzrokovati stres kod djeteta, kako bi bili u stanju da mu pomognu. Donosimo vam najčešće simptome stresa kod školske djece:

Problemi sa varenjem

Želudačani problemi, mučnina, povraćanje ili proliv mogu vrlo lako biti simptomi stresa kod školske dece, posebno ako se često pojavljuju ili se čini da su prerasli u hronično stanje.

Srčani problemi

Povećan broj otkucaja, lupanje srca i visok krvni pritisak su simptomi koji se mogu pojaviti kada je dijete pod stresom. Ovakvi simptomi, ukoliko traju duži vremenski period, mogu prouzrokovati stvarne srčane bolesti. Učenicima i studentima koji osjećaju lupanje srca preporučuju se vježbe dubokog disanja ili drugih opuštajučih aktivnosti kako bi smanjili stres i vratili otkucaje srca na normalu.

Bolovi

Glavobolje, bol u grudima, bol u leđima ili opšti bolovi u tijelu (mišićima) se mogu pojaviti kada je dijete pod stresom. Ovi bolovi ponekad mogu stvoriti zabludu da se radi o nekoj stvarnoj fizičkoj bolesti. Međutim, razne opuštajuće aktivnosti mogu pružiti olakšanje.

Spavanje

Promjene navika spavanja takođe su znak stresa. Iako neka djeca mogu da spavaju mnogo više nego što je uobičajeno, kao odbrambeni odgovor u borbi sa stresom, ima mnogo više onih koji imaju problema sa spavanjem, i biće budni noću sa teskobnim mislima o izvoru i razlogu svog stresa.

Oslabljeni imunološki sistem

Neka djeca se češće razboljevaju od svojih vršnjaka. Jedan mogući razlog je taj što je njihov imuni sistem jednostvano oslabljen zbog stresa, što ih čini osjetljivijim na viruse i bolesti.

Promjene u težini

Takođe je moguće da se djeca jednostvano okrenu hrani kako bi se bolje nosila sa svojim stresom, dok drugi mogu izgubiti apetit i početi da preskakaču redovne obroke. Ove nezdrave navike mogu dovesti do gojenja ili gubitka težine, piše Roditeljstvo.

Fiziološke promjene

Određene fiziološke reakcije se aktiviraju kada um osjeti da je tijelo u opasnosti. Kada se to dogodi, hormon stresa kortizol i adrenalin preplave tijelo i uzorkuju nekoliko fizičkih promjena. Ubrzano disanje, broj otkucaja srca i metabolizam se ubrzavaju da bi se omogućio brži protok krvi. Čula se izoštre i pojača se znojenje kako bi se tijelo pod stresom brže ohladilo.