Budite primjer vašoj djeci

Način na koji međusobno komuniciramo, kako se odnosimo prema prijateljima, kako se suočavamo sa izazovima, kako jedni drugim pokazujemo ljubav i poštovanje...
71 pregleda 1 komentar(a)
porodica, Foto: Shutterstock
porodica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.10.2012. 15:32h

Većinu stvari djeca nauče kod kuće. Neke stvari im govorimo svjesno, ali većinu djeca preuzmu spontano i prirodno. Način na koji međusobno komuniciramo, kako se odnosimo prema prijateljima, kako se suočavamo sa izazovima, kako jedni drugim pokazujemo ljubav i poštovanje...

Sve to naša djeca svakodnevno čuju i vide gledajući i slušajući roditelje.

Evo nekoliko savjeta kako da budete pozitivan primjer vašoj djeci:

Govorite afirmativno i pozitivno o svojoj djeci - Nikada ne znate kada vas male uši slušaju. Obratite pažnju da primijetite sve divne stvari koje vaša djeca čine što je više moguće.

Svađajte se “pošteno” - Sasvim je prirodno i za mamu i tatu da se ponekad ne slažu. Vaša djeca uče o ljubavi, ljutnji, i rješavanju sukoba od vas.

Izvinite se - Nije neuobičajeno da se roditelji svađaju pred djecom, a da se mire iza zatvorenih vrata. Mirite se pred djecom. Djeci će biti od koristi ako čuju izvinjenje.

Budite ljubazni - Pokažite osmijeh, poštovanje. Pomoć nepoznatoj osobi može izgledati kao sitnica, ali ih uči velike stvari.

Gradite prijateljstvo - Telefonirajte prijateljima, čestitaje rođendane, pokaži te radost zbog njihovog uspjeha. Ovako lijepi gestovi neće proći nezapaženo.

Recite istinu (čak i kada je teško) - Izuzetno je snažna lekcija kada dopustite djeci da vas vide kako govorite istinu uprkos posljedicama. Oni će naučiti da urade isto to.

Pokažite ljubav - Zagrljaji i osmijeh su prisutni u svakom odnosu. Dopustite da vaša djeca nauče zdrave lekcije iz ljubavi kod kuće.

Vježbajte zahvalnost - Zahvalnost za male stvari može napraviti veliki uticaj. Vježbajte zahvalnosti svakodnevno u vašim domovima. Fokusiranje na pozitivne stvari pomoći će da se osjećate dobro.

Bonus video: