Razlozi za loš uspjeh u školi

Loše ocjene mogu biti i razlog depresije. Nekoliko studija pokazalo je povezanost između depresije i loših ocjena
153 pregleda 2 komentar(a)
dijete učenje, Foto: Shutterstock
dijete učenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.09.2012. 08:05h

Ne tako sjajne ocjene vašeg djeteta u školi mogle bi biti posljedica nečeg drugog osim poremećaja u učenju. Evo što bi sve trebalo uzeti u obzir.

Problemi s vidom

Između pet i deset posto predškolaraca imaju problema s vidom, pokazala su istraživanja. Bez liječenja i adekvatne pomoći slabiji vid može uticati na djetetovu sposobnost učenja.

U pitanju može biti kratkovidnost ili dalekovidnost, u svakom slučaju odvedite dijete kod ljekara ako posumnjate na ovo.

Problemi sa sluhom

Neliječeni problemi sa sluhom ne samo da će uticati na govorni razvoj, već utiču i na djetetov uspjeh u školi. Kasno otkrivanje oštećenog sluha može biti veliki problem.

Problemi sa sluhom mogu poprilično ometati sposobnost učenja. Sluh i vid bi trebalo testirati svakom djetetu prije nego krene u školu ili prije ako roditelji sumnjaju u tako nešto jer čak i normalan sluh pri rođenju može se pogoršati.

Nedovoljno sna

“Kvalitet i količina sna ima puno veći uticaj na obrazovanje nego što ljudi misle”, kaže profesor pedijatrije Hovard Teras. Istraživanja su pokazala da djeca koja su naspavana i odmorna bolje prate nastavu i mirnija su od one djece koja nisu naspavana.

Djeca bi trebalo da idu ranije na počinak, stručnjaci tvrde da školarcima i tinejdžerima treba osam i po do 11 sati sna svaki dan.

Preskakanje doručka

Vjerovatno ste već čuli da je doručak najvažniji dnevni obrok.

“Ako djeca ne doručkuju, što je slučaj kod većine, to može da utiče na to kako će funkcionisati ujutro. Prazan želudac može dovesti do bolova u želucu i glavobolje, što može uticati na djetetovu koncentraciju”, tvrdi Hovard Teras. Studija objavljena 2005. pokazala je da doručak može podstaknuti mozak da bolje obavlja funkcije potrebne za pamćenje.

Problemi s debljinom

Kao da nemaju dovoljno briga, ugojena djeca imaju tendenciju da budu lošija u školi. Jedna od mogućnosti je da ugojena djeca imaju nisko samopoštovanje, sklona su uznemirenosti i depresiji, a njihovo mentalno zdravlje ometa njihov uspjeh u školi.

Osim toga, ugojena djeca mogu biti diskriminisana od strane okoline, što takođe utiče na njihovu sposobnost učenja.

Izloženost pasivnom pušenju

Djeca čije su majke pušile tokom trudnoće imaju povećan rizik od teškoća u učenju i impulsivnosti, a to ne prestaje ni nakon što se dijete rodi. Istraživanje je pokazalo da su djeca koja su kod kuće izložena dimu imala lošije ocjene u školi od onih koja nisu bila izložena dimu cigarete.

“Moguće je da dugotrajna izloženost ugljen-monoksidu u dimu može smanjiti dotok kiseonika u mozgu”, tvrdi voditelj studije, doktor Hak-Kan Lai.

Depresija

Loše ocjene mogu biti i razlog depresije. Nekoliko studija pokazalo je povezanost između depresije i loših ocjena. Depresija utiče na motivaciju i koncentraciju, ali, potrebno je napraviti još detaljnijih istraživanja zbog čega djeca najčešće dolaze u takvo stanje.

Zlostavljanje

Zlostavljanje je često povezano s lošim ocjenama u školi. Zlostavljanje i uznemirivanje mogu kod djece izazvati nisko samopoštovanje i nedostatak entuzijazma za školu, a osim negativnog uticaja na koncentraciju djeteta, zlostavljanje je povezano i sa strahom.

Poteškoće u razvoju i poteškoće prilikom učenja Značajna je razlika između normalnog IQ-a i rezultata koji ukazuju na poteškoće u učenju. Ako je dijete ekstremno hiperaktivno, možda ima ADHD poremećaj, u svakom slučaju ne bi trebalo nagađati, već sa djetetom posjetiti ljekare i stručnjake ako primijetite da postoji neki poremećaj.

Bonus video: