ISTRAŽIVANJE

Šećer nas čini bolesnim

0 komentar(a)
šećeri, Foto: Shutterstock
šećeri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2019. 16:24h

Povećanje rizika od nastanka gojaznosti nije jedino što čini šećer štetnim za zdravlje. Prema novom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Obesity", hronične bolesti, kao što su masna jetra i dijabetes tipa 2, sve se češće javljaju kod djece.

Djeca prije nisu u tolikoj mjeri imala povećan rizik od nastanka srčanih bolesti, ali su se u međuvremenu stvari bitno promijenile.

Danas je rizik od nastanka masne jetre, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti gotovo jednako veliki kod djece, kao i kod odraslih. Posljednja istraživanja su pokazala da su za to najviše zaslužne nezdrave prehrambene navike, a ovo istraživanje to iznova potvrđuje.

Naučnici su u ovom istraživanju ustanovili da nisu sva djeca, koja imaju problema sa zdravljem srca ili pate od dijabetesa tipa 2, nužno gojazna. To znači da nezdrava ishrana može negativno uticati na zdravlje, a da simptomi nisu ni vidljivi.

Naučnici ističu da se veliki broj ljudi kod usvajanja zdravih prehrambenih navika najviše fokusira na unos kalorija. No, ako neka namirnica nema visoku kalorijsku vrijednost, to ne znači da ona nema i visok udio šećera. Tako, na primjer, niz pahuljica za doručak sadrži mali udio masti i kalorija, ali visok udio šećera.

Dugoročna prekomjerna konzumacija šećera će uzrokovati to da se osjećate bolesnim jer sve što tijelu pružate je sami šećer. Potrebno je svega nekoliko dana konzumirati visok udio šećera da biste se osjećali loše.

Upravo to čini povećana konzumacija šećera - osjećate se bolesnim. Ovo zapravo prolazi neprimjetno jer je manjak nivoa energije i pretilost nešto što se počelo smatrati potpuno normalnim dijelom svakodnevice, prenose Nezavisne.