Ovo su proizvodi koje možete kupiti i polovne

Mnogi dugotrajni proizvodi su mnogo jeftiniji kada se kupuju polovni, a kvalitet im u velikom broju slučajeva i nije značajno smanjen
64 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2012. 13:01h

Ako kupujete nešto novo, možda plaćate i previše. Mnogi dugotrajni proizvodi su mnogo jeftiniji kada se kupuju polovni, a kvalitet im u velikom broju slučajeva i nije značajno smanjen, tvrdi američki portal MainStreet, koji donosi i popis 10 stvari po svom izboru koje se isplati kupiti polovne, piše T-portal.

Instrumenti. Bred Vilson koji je imao jedno izuzetno pozitivno iskustvo s polovnim instrumentima predlaže kupovanje korištenih muzičkih instrumenata, ne samo zato što su jeftiniji već i zato što mogu imati iznenađujuću vrijednost.

"Starije instrumente često traže kolekcionari. Ja sam svoje prve bubnjeve kupio za 250 dolara od jednog dečka koji ih je prodavao preko oglasa. Koristio sam ih nekoliko godina, a onda ih prodao kad mi je bilo 19 godina za 1.100 dolara jer je boja bila izlizana, te su stoga i ti bubnjevi bili 'rijetkost'. rekao je Vilson.

Automobili. Kada kupujete korišteni automobil postoji rizik od toga u kakvom stanju ćete vozilo dobiti.

"Cijena novih automobila pada čim ih izvezete na ulicu", podsjeća Vilson. Napominje kako bi korišten auto ipak trebalo dati na provjeru kod mehaničara kojem vjerujete, prije nego ga kupite.

Knjige. Polovne knjige su jeftinije od većine e-knjiga, kaže Gretčen Lembak sa MainStreet, stranice koja pruža finansijske savjete. Osim toga, knjigu uvijek možete pozajmiti u biblioteci.

Dječja odjeća i namještaj. Džulija Skot koja vodi internet stranicu BargainBabe.com rekla je da je sobu svoje bebe opremila za svega 260 dolara. Naglašava da se dječji namještaj kao što je krevetić ili ormarić za presvlačenje koriste tek nekoliko mjeseci ili godina te da su inače u veoma dobrom stanju.

"Djeca prebrzo prerastu odjeću. Mi imamo bodi koji je naša kćerka nosila tri puta i više ne može da ga obuče", rekla je Skot objašnjavajući da je i polovna dječja odjeća inače u dobrom stanju.

Mobiteli. Polovni mobilni telefoni su softverski identični novim mobilnim telefonima, jedna razlika mogu biti ogrebotine koje se ne nalaze na novom, a mogu se naći na polovnim uređajima. Ako se i desi kakav kvar, za popravak se uvijek možete obratiti serviseru.

Odjeća. "Skoro svaki veći grad ima prodavnicu polovne garderobe. Da ne kupujete u prodavnici koja se tako zove, ne biste ni znali da je odjeća polovna jer tako ne izgleda, a cijena joj je znatno manja", rekla je Dani Kombs koja često kupuje u prodavnicama polove robe.

Video igrice. One mogu da traju godinama, a mnogim igračima dosadiće već nakon nekoliko mjeseci. Ipak, prije nego kupite igricu koja je već korištena, provjerite stanje diska u paketu kako biste bili sigurni da nije izgreban.

Bonus video: