Šri Lanka: Ljepotica koja osvaja prirodom i kulturom

Zemlja kao nijedna druga. Nevjerovatna priroda, predivna kultura
122 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2012. 11:47h

Nakon četiri sata leta iz Singapura stižem u Kolumbo na aerodrom Sirimavo Bandaranaike. Na aerodromu me je čekao vozač koji je trebalo da me odbaci do Dambula. Gradić smješten u samom središtu ovog prelijepog ostrva. Vozač mi je rekao da Šri Lanka na singaleskom jeziku znači “ljepotica” i s razlogom je dobila to ime.

Zemlja kao nijedna druga. Nevjerovatna priroda, predivna kultura.

Obilazak ostrva desio se na neobičan način: starim vozovima u kojima putnici ne ulaze normalno na stanici, već se nakače i uskoče dok voz prolazi kroz njihovo imanje; oronulim autobusima u kojima vam lako može noga propasti od truleži lima ili drvenog poda. Vozači autobusa, motora i automobila znaju da podignu adrenalin tako što istovremeno pretiču i po tri vozila.

Detalj sa svadbe na Šri Lanki

Tokom jednog takvog momenta, vidio sam četiri vozila poređana jedno pored drugog kao prsti na ruci, dok nam iz suprotnog smjera, na stotinak metara ispred nas, nailaze još jedan autobus i kamion u preticanju. Kako li se samo poslože jedno do drugog na svojoj traci i traci suprotnog smjera, a da se ne sudare, ni dan danas mi nie jasno.

Nevjerovatno, niko se nije uzbudio, vrištao, niti iznervirao, a za nekoliko sekundi su svi bili u svojim trakama i lagano nastavili vožnju. Nije prošlo ni pola sata, a put su nam blokirala tri slona koja su se nakon nekoliko minuta “ljubazno sklonila” i ispratila nas svojim pogledima.

Sigirija – prirodna ljepota

Sjutradan, nakon doručka idem u obilazak Zlatnog Hrama i Sigirije.

Godine 473. je Kassapa, sin jedne od “sporednih žena” kralja Anuradapure Datusena, ubio oca i tako preoteo prestolje zakonitom nasljedniku, a u strahu od polubrata Mogalana, pravog nasljednika, sagradio je utvrđenje na Sigiriji 491. godine. Mogalana je uspio pobijediti Kassapa i postao kralj koji je vladao od 491.do 508. god.

Krnić na vrhu Sigerije

Na stijeni su bile sagrađene i palate od kojih danas postoje samo temelji, jer su bile građene od drveta. Izgrađeno je i nekoliko cistijerni u kojima se skupljala kišnica. Osiguravale su dovoljno vode za slučaj opsade. Oko stijene se nalazio grad okružen velikim bazenima punim vode.

Pogled sa Sigirije je bio nevjerovatan. Mogao sam satima sjedjeti i uživati u prirodnoj ljepoti koja je okružuje.

Kada sam se popeo, pogled sa Sigirije je bio nevjerovatan. Mogao sam satima sjedjeti i uživati u prirodnoj ljepoti koja je okružuje. Čini mi se da je mnogo lakše bilo popeti se nego sići. Za silazak se koriste druge stepenice, tako da je put ka vrhu i nazad jednosmjeran.

Plantaže čaja i Pinavela

Odlazim u Kendi. Prva stanica - fabrika čaja.Velike plantaže čaja, svakodnevno branje i sortiranje. Nisam mogao ni zamisliti da su crni i zeleni čaj jedna ista biljka, samo što je zeleni od vrha grane ili lišća koje je staro do tri dana. Bio sam u posjeti jednoj plantaži koja od iste biljke pravi 11 vrsta čaja. Tek ubrano lišće ide odmah na sušenje i dalju obradu. Kompletna procedura od sušenja do upakovanog čaja traje oko tri sata. Tog dana sam dobio nekoliko korisnih informacija o čaju, a najzanimljivija je da je najnekvalitetniji čaj onaj koji se pakuje u filter vrećicama.

Od iste biljke prave 11 vrsta čaja: Plantaža i detalj iz fabrike čaja

Nakon toga odlazim u Pinavelu, rezervat za slonove gdje sam uživao u druženju sa ovim predivnim životinjama. Jahanje slonova i gledati ih kako se kupaju u obližnjoj rijeci, pravi je užitak. Lokalci su od toga napravili dobar posao tako da na ulazu prodaju banane koje posjetioci rezervata daju slonovima.

Na kraju sam ostavio dvije nedjelje za uživanje u Hikaduvi, gradiću na jugozapadu ovog ostrva. Uživanje na ovim prelijepim plažama uz super jeftine cijeđene sokove i razne morske specijalitete, učiniće ovo putovanje nezaboravnim.

Bandaranaike tri puta premijer

Sirimavo Bandaranaike je bila prva žena na svijetu koja je obavljala dužnost premijera. Nakon smrti njenog supruga Solomona, koji je ubijen u atentatu jula 1960. godine, Sirimavo je predvodila Partiju slobode i nakon izbora postala premijer Šri Lanke 20. jula 1960. godine. Nakon godinu dana uvodi vanredno stanje u zemlji zbog pobune Tamila. Separatistička militantna organizacija Tamilski Tigrovi je započela rat 1983. godine.

Vojska je porazila Tamilske Tigrove i tako okončala građanski rat 19. maja 2009. godine u kome je stradalo oko 100.000 vojnika i civila. Danas, četiri godine nakon završetka rata, zemlja je već počela da živi i bezbjedan je svaki pedalj teritorije. Sirimavo Bandaranaike je tri puta bila premijer, a za vrijeme njenog drugog mandata Cejlon je postao nezavisna država 14.12.1955. godine, a 1972. je promijenio ime u Šri Lanka.

Budisti najbrojniji

Pretpostavlja se da su se većinski Singalezi doselili pred kraj 6. vijeka p.n.e. Nakon što se u 3.vijeku p. n. e. iz Indije prenio budizam, nastale su značajne civilizacije sa središtima u Andurahapuri i Polonaruvi. Evropski kolonizatori, Portugalci i Holanđani su se uglavnom ograničili na zauzimanje obale, dok je unutrašnjost ostala nezavisna kao i njen glavni grad Kendi.

Cijelo ostrvo je postalo dio Britanske imperije 1796. godine. U Šri Lanci postoje tri zajednice i to: Singalezi 75 odsto koji su uglavnom budisti, tamili 18 odsto čija je religija hinduizam i muslimani oko 7 odsto. Jedna je od najteže pogođenih zemalja od cunamija decembra 2004. godine, kada je poginulo više od 30.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: