Zdrava ishrana može da odložiti menopauzu za tri godine

“Problemi u vezi sa ranim ulaskom u menopauzu uključuju povećan rizik za bolesti srca i kostiju, razvoj depresije, demenciju i seksualnu disfunkciju”
299 pregleda 0 komentar(a)
povrće, ishrana, salata, Foto: Shutterstock
povrće, ishrana, salata, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.06.2018. 12:14h

Ono što jedete može da utiče na to kada ćete ući u menopauzu. Riba, tjestenina i neke druge namirnice mogu uticati na hormonalne promijene…

Puno je faktora koji mogu uticati na početak menopauze, od genetike, pušenja, hemoterapije… ali nova studija sa Univerziteta Lids otkriva kako i ono što jedete može uticati na početak menopauze!

Naučnici su zaključili kako ishrana koja se sastoji većinom od zdravih namirnica poput graška i masne ribe utiče na odglaganje početka menopauze i to za čak tri godine dok je moguće će osobe koje jedu puno tjestenine i riže ući u menopauzu 18 mjeseci ranije od prosjeka.

Vrijeme početka menopauze može ostaviti posljedice na zdravlje, bilo da ste u nju ušli prerano ili prekasno, povezuje se sa razvojem karcinoma grudi, jajnika ili materice.

“Problemi u vezi sa ranim ulaskom u menopauzu uključuju povećan rizik za bolesti srca i kostiju, razvoj depresije, demenciju i seksualnu disfunkciju”, naglasio je dr Filip Sarel te dodao kako su prednosti pravilne ishrane velike , a ova je studija važan korak prema boljem razumijevanju faktora koji utiču na ulazak u menopauzu, posebno za žene koje imaju predispozicije da u nju uđu prerano, prenosi Ljepota i zdravlje.

Bonus video: