Žrtve da se same suprotstave moberima

1 komentar(a)
raskid, Foto: Guliver/Getty Images
raskid, Foto: Guliver/Getty Images
Ažurirano: 26.06.2012. 10:56h

Za pojavu mobinga je veoma značajna klima u organizaciji. Okolnosti pod kojima se radi, sistem vrednovanja pojedinca, njegovih vrijednosti, stavova, shvatanje života i drugo, umnogome zavisi od klime unutar same organizacije.

U demokratskim klimama organizacije se smanjuje procenat mogućnosti nastajanja mobinga i svakog drugog oblika zlostavljanja, samo zbog toga što svaki od članova učestvuje u odlučivanju i donošenju pojedinih odluka.

Za razliku od organizacija sa demokratskom klimom, za razvoj mobinga su pogodne organizacije sa autoritarnom klimom bez primjene represije, autoritarnom klimom sa primjenom represije, klima koju odlikuje protektivan odnos, dezintegrisane radne grupe, kvazidemokratska klima.

Potrebno je upoznati zaposlene i poslodavce o svim oblicima mobinga, načinu nastajanja, načinu borbe protiv njega, kao i njegovim posljedicama

Kod nas, mobing se tretira članom 8 novog Zakona o radu, koji je usvojen krajem 2011.

Svako od nas može uticati na pojavu mobinga ili sprečavanje istog. Kada uočite mobing, dajte znak da je problem uočen, jer će to u nekim slučajevima značiti prestanak istog.

Budite ljubazni prema žrtvi mobinga i dajte joj do znanja da ima vašu podršku. Ukoliko mober vidi da žrtva nije usamljena, najvjerovatnije će se povući.

Ukoliko želite da prijavite mobing, svaku pojavu mobinga morate pismeno zabilježiti.

O ovom problemu je potrebno govoriti, dakle protiv njega se najbolje boriti prevencijom i kaznama za prijavljene slučajeve.

Prevencija svih negativnih društvenih pojava, pa samim tim i mobinga, je konstantna edukacija i periodična aktuelizacija tema iz socijalne patologije u medijima. Potrebno je upoznati zaposlene i poslodavce o svim oblicima mobinga, načinu nastajanja, načinu borbe protiv njega, kao i njegovim posljedicama.

Za pojavu mobinga je veoma značajna klima u organizaciji

Ako se ne promijeni, zatražiti pravnu zaštitu od zaduženog radnika u firmi za slučajeve mobinga, od strane sindikata, pravnika, inspektora rada ili viših instanci. Da bi to uradile, moraju znati koja su njihova prava i da je takvo ponašanje zakonom kažnjivo.

Pored prevencije, ključan faktor za spečavanje mobinga na svim nivoima je izbor stručnih i kvalitetnih menadžera kojima je interes firme i zaposlenih na prvom mjestu, koji se umjesto dominantnog opredjeljuju za demokratsko vođstvo i vode računa o međuljudskim odnosima u kompaniji za koju rade.

Kraj

Autorka je diplomirani

psiholog master

Bonus video: