Trik od tri minuta sa kojim ćete zaboraviti na nesanicu

Ova poza reguliše protok krvi kroz telo, dobra je kod problema s otečenim zglobovima, odlična je kod nesanice, umiruje um, a pomaže i kod blagih oblika depresije
139 pregleda 2 komentar(a)
pospanost, umor, spavanje, Foto: Shutterstock
pospanost, umor, spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2018. 16:14h

Tijelo za spavanje treba pripremiti, kaže nutricionistkinja Džesika Sepel koja ništa ne prepušta slučaju kada je dobar san u pitanju. Nju na Instagramu prati skoro 200 hiljada ljudi i veliki je broj onih koji su svoje probleme riješili uz pomoć njenih ekspertskih savejta.

Džesika je sada otkrila svoj trik koji joj, kaže, pomaže da brže utone u san i spava kvalitetnije.

- Ja volim da podignem noge na zid deset minuta prije spavanja. Radi se o joga pozi poznatoj pod nazivom "Viparita Karani" koja poboljšava cirkulaciju i stavlja parasimpatički nervni sistem u fazu mirovanja. Kada izvodite ovu pozu, pobrinite se da je spavaća soba mračna i hladna. Legnite, podignite noge na zid i polako dišite deset minuta - objasnila je Džesika Sepel.

Ova poza reguliše protok krvi kroz telo, dobra je kod problema s otečenim zglobovima, odlična je kod nesanice, umiruje um, a pomaže i kod blagih oblika depresije.

Nutricionistkinja Džesika Sepel praktikuje još neke navike kako bi poboljšala kvalitet spavanja. Kaže da je izuzetno važno da prestanete da razmišljate o poslu prije spavanja.

- Razmišljanje o poslu i stres tokom večeri samo povećavaju nivo kortizola i adrenalina. Pokušajte da se opustite prije spavanja - savjetuje ona.

VEČERA PUNA PROTEINA

- Jedite proteine jer to stvarno može da pomogne kod regulacije šećera u krvi. Osim toga, večeru jedite polako, alkohol prije spavanja izbjegavajte, kao i rafinisani šećer, kakao, čak i voće - kaže.

NE ZURITE U EKRANE

Isključivanje mobilnog telefona, tableta i računara je važno za opuštanje i pripremu tijela i uma za spavanje.

- Mene nikada nećete dobiti na telefon nakon 20 sati. Lice zalijepljeno za ekrane sve do odlaska u krevet ne doprinosi kvalitetnom spavanju - objasnila je.

KREIRAJTE UDOBAN AMBIJENT

Udobnost i komfor u vašem domu je ključ dobrog sna.

- U tome pomažu, recimo, topla kupka, čaj od kamilice, špricanje jastuka uljem od lavande, upaljene svijeće i ugašeno svijetlo u dnevnoj sobi - savjetuje Džesika, prenosi Žena blic.

Bonus video: