Zašto su tinejdžeri neorganizovani?

"Za urednost je potreban sofisticiran nivo kognitivne kontrole, a način na koji je tinejdžerski mozak povezan znači da njihovo planiranje i nije baš dobro"
71 pregleda 0 komentar(a)
mladi, tinejdžeri, Foto: Shutterstock.com
mladi, tinejdžeri, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.05.2018. 11:14h

Garderoba razbacana po kući, izgubljene stvari, prljavi tanjiri ispod kreveta... Zašto moj tinejdžer ne vodi računa o higijeni i svojim stvarima? Ovo pitanje je postavila Frensis Džensen, neurolog na Univerzitetu u Pensilvaniji. Ona je pokušala da pronađe odgovor i opravdanje za čudno ponašanje svojih tinejdžera, a saznanja do kojih je došla je stavila u knjigu "Mozak tinejdžera".

- Za urednost je potreban sofisticiran nivo kognitivne kontrole, a način na koji je tinejdžerski mozak povezan znači da njihovo planiranje i nije baš dobro. Djelovi mozga međusobno su povezani preko sinapsi, baš kao električne žice. To znači da će vrlo pametni adolescenti raditi veoma glupe stvari na impulsivan način. Organizacija za većinu tinejdžera ne predstavlja prioritet. Oni imaju druge stvari koje ih brinu, a neuredni su jer ne daju sebi dovoljno vremena da srede stvari prije nego što započnu nešto drugo - objašnjava Frensis.

Ona savjetuje roditeljima da pokušaju da razumiju tinejdžere i ostanu bliski sa njima, iako se oni opiru.

- Uvijek izbrojite do deset prije nego što ih izgrdite - poručuje autorka knjige, prenose Novosti.

Bonus video: