Ljeto donosi polet i osjećaj privlačnosti

52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2018. 10:14h

Sunce je izvor života za sva bića na Zemlji. Poznato je da pozitivno, ali i negativno utiče na ljudski organizam i zdravlje. Naime, kao i u svemu drugom, i u izlaganju jakom suncu treba biti umjeren.

Ponekad pretjerano sunčanje može uzrokovati povišenu temperaturu, opekotine drugog stepena, dehidraciju, infekciju i šok. Stručnjaci otkrivaju kako sunce utiče na pojedine dijelove ljudskog tijela i njihovo funkcionisanje.

Apetit

Vrućina utiče na apetit. Tokom hladnog vremena većina kalorija koje unesemo troši se na zagrijavanje tijela. Kada je temperatura visoka tijelo ne treba samo da se zagrijava, te traži manje hrane, odnosno rjeđe osjećamo glad. Stručnjaci kažu kako je vrlo važno i dalje se pravilno hraniti i ne preskakati obroke.

Tijelo

Ograničeno izlaganje suncu može biti dobro za zdravlje jer povećava efikasnost srca. Kako se tijelo pokušava ohladiti protok krvi se pojačava. Međutim, gubitak tečnosti koji mogu izazvati visoke temperature otežava rad srca, a konstantne visoke temperature povećavaju rizik od srčanog infarkta. S druge strane, sunce tijelu daje preplanulu boju, koja izgleda mnogo ljepše i privlačnije, pa i u tom smislu ljudima podiže samopouzdanje.

San

Sparne ljetne noći mogu dobar san učiniti gotovo nemogućim. To je zbog toga što se temperatura tijela spušta za nekoliko stepeni kada je ono spremno za spavanje. Kako je hlađenje tijela ljeti otežano, organizam teže zaspi. Toplina u vazduhu i loš odabir odjeće za spavanje zagrijavaju tijelo tokom noći i prekidaju san, što mnoge čini nervoznim i umornim tokom dana.

Kosa

Sunce izbjeljuje kosu. Ona postaje osjetljivija, isušena, te se pojavljuju raspucali vrhovi. Ipak, ljetne vrućine podstiču rast kose, pa nakon ljeta i šišanja vraća sjaj i čvrstoću. Ljeti se ne bi trebalo izlagati hemikalijama, odnosno farbanju kose, jer na taj način se povećava rizik od oštećenja.

Libido

Onog trenutka kada temperatura poraste ljudi se razvedre, dobiju polet, nose manje odjeće i osjećaju se privlačnije. Prema nekim teorijama najzdravija se djeca rađaju u proljeće, zbog toga se ljeti iskonski povećava libido, prenose Nezavisne.

Bonus video: