Kad ne gase požare, vatrogasci iz Podgorice igraju stoni tenis i roštiljaju

Nakon napornih intervencija, pripadnici Vatrogasne jedinice se opuštaju u teretani, uz filmove ili utakmice EURO 2012
344 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2012. 17:00h

Podgorički vatrogasci nebrojeno puta su pokazali na djelu hrabrost, boreći se vatrenim stihijama i opasnostima, pa i kada dođu sa intervencija u Vatrogasni dom na Starom aerodromu ne preostaje im puno slobodnog vremena za neki vid relaksacije.

No, kako navode sagovornici Vijesti iz te službe, kada ga imaju, imaju ga gdje i potrošiti: nakon napornih intervencija, tu su teretana, teren za košarku, sto za stoni tenis, dnevni boravak, gdje se opuštaju uz filmove, tenis, a sada posebno uz utakmice Evropskog prvenstva.

U povećoj sali amfiteatra najčešće analiziraju propuste, ako ih je bilo s neke od intervencija, obučavaju se, drže teoretsku nastavu, pa i saznaju novine i aktuelnosti o svojoj profesiji, a kroz razna predavanja, obuke ili pak filmove iz te oblasti.

Vođa grupe u Službi zaštite, Lazar Čađenović, kaže da je radno vrijeme u Službi zaštite organizovano do posljednjeg minuta planom o unutrašnjem redu i radu.

"Ujutru dolazimo na posao u sedam časova kada pregledamo opremu, kontrolišemo propuste ako je prethodna smjena imala neke intervencije, gledamo da se sve vrati u prvobitno stanje.

Od osam do devet časova imamo fizičku aktivnost u teretani, gdje radimo vježbe, imamo pauzu od devet do 10 časova za doručak, a svakodnevno se organizuje obuka i uvježbavanje naših aktivnosti. Radimo različite vježbe, a svakog dana nam je to organizovano po planu i programu za taj dan", opisuje Čađenović kako im izgleda jedan radni dan i period kada nema intervencija.

Imaju dvije pauze od po pola sata, a vježbaju do 14 časova. Taj rad se, kaže Čađenović, može prekinuti jedino u slučaju intervencija.

"Poslije obavljene intervencije, vraćamo se u jedinicu, slijede tuširanje, čišćenje opreme koju smo koristili u intervencijama. U popodnevnim časovima smo uglavnom u dnevnom boravku, spremni i pripravni za svaku intervenciju koja može nastupiti. Tamo se uglavnom gleda televizija i ukoliko je bila malo veća intervnecija, onda odlazimo u amfiteatar gdje se vrši analiza eventualnih propusta, kako smo postupili i koliko smo utrošili sredstava i drugo", priča Čađenović.

U slobodno vrijeme najviše se bave sportskim aktivnostima, vrše obuke koje su više teorijske i gledaju televiziju, ali su u svakom trenutku spremni za intervenciju na koju odlaze u cjelokupunom sastavu.

"Tokom popodnevnog odmora pratimo sve sportske aktivnosti, uglavnom tenis, a sada pratimo sve utakmice Evropskog prvenstva, pa dosta smo često ispred televizora. I sami imamo ekipu za fudbal, tako da zimi većinom kada nemamo veliki broj intervencija, odlazimo i na razne sportske aktivnosti i takmičenja. U teretani uglavnom od ujutru od osam do devet naveče radimo razne vježbe.

Tu su svakako džak za udaranje, gladijatori, bendž mašine, traka za trčanje. Pod kontrolom vođe grupe, referenta za sport, vršimo razne sportske vježbe, a u slobodno vrijeme teretana je dostupna svakome u svakom trenu. Pored teretane, igramo stoni tenis i vrijeme nam prolazi uglavnom u druženju i šali, a dešava se da spremimo i roštilj", priča Čađenović.

Kaže kako je posao vatrogasaca takav da su svi dosta bliski i skoro svi znaju sve jedni o drugima tako da im je “svako druženje prilika da se još malo pošale, popričaju ili analiziraju neke intervencije”.

Desetine lažnih dojava dnevno

Šef Sektora za protivpožarnu zaštitu u podgoričkoj Službi zaštite i spasavanja Vidak Đelević, kaže da često imaju na destine lažnih dojava, ali da dispečeri koji su u smjeni odmah prepoznaju takvu dojavu i znaju da je lažna. "Često se desi da je stranka koja nazove toliko ubjedljiva, da mi pođemo na intervenciju i tek kad dođemo na lice mjesta, stranka nazove ponovo i komentarom tipa 'Brzo ste došli, ja sam mjerio vrijeme za koliko ćete doći na mjesto požara'.

Lažne dojave, naglasio bih, ometaju rad dispečera, jer u momentu kada neko zauzme liniju 123 koja uvijek mora da bude u funkciji, upravo tada može neko zaista da prijavi požar. Obično se radi o djeci i ima ih koji su zaista uporni. Tada prijavljujemo te slučajeve kod operatera koji nam izlaze u susret i blokiraju taj broj na izvjesno vrijeme. Jedino tako možemo da intervenišemo ili ga zamolimo da ne zove više što neko i prihvati. To se najviše dešava u ono vrijeme kad su djeca na odmoru", istakao je Đelević.

Galerija

Bonus video: