Zapošljavanje i napredovanje preko veze

155 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 10:32h

Zapošljavanje preko veze, napredovanje jer je neko nečiji sin…

Možda ste bili u situaciji kada ste bili sigurni da ćete dobiti posao ili da ćete biti unaprjeđeni, ali se pojavila nova osoba, s manjim iskustvom i kvalifikacijama od vas, ali je dobila posao budući da ima dobre rodbinske veze.

Čak i ako ste bili u pravu i da je nova osoba nekompetentna za posao koji obavlja, neće pomoći ako vi to najglasnije komentarišete

Šta u takvoj situaciji

Dajte im priliku

Bez obzira da li vam je neko na takav način postao šef ili ste vi njemu nadređeni, situacija je takva kakva jeste. Ne možete pobjeći i najbolje što možete je da im date priliku da se dokažu.

Možda zaista imaju potrebne sposobnosti. Budite dostojanstveni i ponašajte se prema njima kao prema bilo kojoj drugoj osobi da je došla na to radno mjesto.

Sagledajte situaciju iz njihove perspektive

Ponekad su osobe koje su na takav način dobile posao ili napredovanje, podjednako osjetljive na pitanje nepotizma kao i vi. Možda oni nisu tražili tu uslugu, a možda je slučajnost da su u rodbinskoj vezi, možda i oni žele da se dokažu svojim zalaganjem i sposobnostima.

Dajte sve od sebe

Vi i dalje treba da radite svoj posao najbolje što možete. Ne treba da se namećete, ali pružite pomoć i sve što je potrebno kako biste pomogli onoliko koliko bi se i inače od vas očekivalo.

Kao i bilo kom drugom zaposlenom i ovom će biti potrebna pomoć i uputstva o načinu poslovanja.

Nemojte da preskačete bitne informacije da biste dokazali da nisu sposobni.

Ako se otkrije da ste namjerno sabotirali rad druge osobe, samo ćete biti u još težoj situaciji, piše Covermagazin.

Ne sitničarite

Čak i kada osoba pogriješi, nemojte to odmah svima da razglasite ili da trčite kod šefa.

Svako griješi, pa to nije ništa neobično. Ako budete sitničavi, očekujte da će i drugi, a pogotovo šef, drugi put biti takvi prema vama.

Reagujte tek na neke veće stvari.

Ali, sve prvo pokušajte da riješite s tom osobom. Tek ako to ne uspijete, a radi se većem problemu, možete da tražite pomoć od nadređenih.

Budite strpljivi

Čak i ako ste bili u pravu i da je nova osoba nekompetentna za posao koji obavlja, neće pomoći ako vi to najglasnije komentarišete.

Ponekad su osobe koje su na takav način dobile posao ili napredovanje, podjednako osjetljive na pitanje nepotizma kao i vi

Možda ćete u tom periodu pokazati koliko ste konstantni, kompetentni i pouzdani.

Ne dokazujte suprotno.

Galerija

Bonus video: