Kontracepcija utiče na žensko pamćenje

Ženska intuicija nije mit. Zapravo, žene žive u skladu s emocijama i potrebama drugih ljudi. One su biološki povezane kako bi razumjele potrebe beba, bez ijedne izgovorene riječi
78 pregleda 0 komentar(a)
pamćenje, Foto: Shutterstock
pamćenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2018. 09:14h

Koliko puta ste čuli da su "muškarci sa Marsa, a žene sa Venere", koliko puta i u praksi iskusili koliko polovi drugačije razmišljaju na iste teme? Većina muškaraca će reći da su žene generalno pričljivije, impulsivnije i da sve bespotrebno komplikuju, dok će žene muškarcima zamjerati da ne slušaju i previše banalizuju...

Biološke razlike između muškaraca i žena su očite, a načnici već godinama pokušavaju otkriti temeljne razlike u mozgovima polova.

Bihevioralni naučnici i neurolozi su vijekovima proučavali i istraživali razlike između mozga muškarca i mozga žene.

Ovo su najzanimljivije stvari o ženskom mozgu:

Ženski mozak je manji?

Istina je da je ženski mozak manji od mozga muškarca, no to ne znači da su žene manje inteligentne.

Muškarci su fizički krupniji, pa su i njihovi organi veći. Veličina mozga nema nikakve veze s pameću.

Ženski mozak ima moć

Ženska intuicija nije mit. Zapravo, žene žive u skladu s emocijama i potrebama drugih ljudi. One su biološki povezane kako bi razumjele potrebe beba, bez ijedne izgovorene riječi.

Možemo reći da žene imaju šesto čulo! Stoga ne čudi činjenica da su žene oduvijek bile povezane s tajanstvenim stvarima i da su kroz istoriju bile proglašavane vješticama. Žene imaju duboku povezanost s prirodom i mogu postati sjajni iscjelitelji, pomoću onoga što su naučile iz svoje okoline.

Menstrualni ciklus utiče na ženski mozak

Smatra se da žene u vrijeme PMS-a postaju hormonski nadmoćna i emocionalno osjetljiva bića. Istina je da na ženski mozak utiču hormonske promjene tokom menstrualnog ciklusa, što znači da su zapravo podložne vječnim promjenama.

Progesteron, testosteron i estrogen su tri glavna hormona koji utiču na žene tokom menstrualnog ciklusa. Kako se nivoi hormona mijenjaju, tako se mijenja i njihovo raspoloženje, seksualnost i pamćenje.

Hormoni imaju ogromnu ulogu u životu žena, stoga ne iznenađuje činjenica da kontracepcija utiče i na njihov mozak. Mnoge kontracepcijske pilule potiču proizvodnju progesterona u tijelu. Progesteron je hormon koji utiče na proces obrade podataka u mozgu.

Mozak majke je zaista poseban

Naučnici se slažu da žene koje su rodile funkcionišu drugačije od onih koje nisu.

Naime, žene se nerijetko žale da ne mogu jasno razmišljati kao prije trudnoće, dok mnogi smatraju da su im radi nedostatka sna smanjene kognitivne funkcije.

Žene bolje povezuju informacije

Ženski mozak, iako je manji, puno bolje može povezati razne informacije.

Istraživanja su pokazala da je ženski mozak puno bolje umrežen nego mozak muškarca.

Migrene utiču drugačije na ženski mozak

Žene su podložnije migrenama od muškaraca.

Uzrok migrene je poprilično isti kod oba pola - oteklo moždano tkivo pritišće živce, što uzrokuje bol.

Međutim, migrena kod žena zahvata dio mozga koji je odgovoran za obradu emocija, prenose Nezavisne.

Bonus video: