Da li duže spavanje i odmor tokom vikenda ima efekta?

Ipak, sve je u balansu. Ako ste se baš umorili tokom sedmice, onda neće biti loše da odmorite koji sat više preko vikenda
164 pregleda 0 komentar(a)
spavanje, Foto: Shutterstock
spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.05.2018. 16:14h

Tokom radne sedmice niko od nas ne odmara dovoljno. Zato svi posegnemo za nadoknadom preko vikenda. Ali da li taj san i odmor onda imaju efekta?

Spavanje je veoma specifičan proces. Ne možete akumulirati dug i otplatiti ga kasnije tokom sedmice.

Ljudi do 65 godina, koji imaju takvu rutinu da spavaju pet sati ili manje sedam dana sedmično, imaju veći rizik od prerane smrti nego oni koji konstantno spavaju šest ili sedam sati. Ali oni koji kompenzuju izgubljene sate dugim spavanjem preko vikenda, nemaju veći rizik od smrti u poređenju sa ljudima koji spavaju u kontinuitetu isto svakog dana.

Međutim, bez obzira što nema izraženih negativnih efekata, konzistencija je ključ i ne postoji zamjena za regularno spavanje tokom sedmice.

Ipak, sve je u balansu. Ako ste se baš umorili tokom sedmice, onda neće biti loše da odmorite koji sat više preko vikenda.

Nedostatak sna ima mnogo negativnih posljedica. Pokušajte da odete neki sat ranije u krevet. Možete lakše i brže zaspati i ako zamračite prostoriju. Prije odlaska u krevet nemojte puštati filmove i glasnu muziku. Gledajte ili slušajte nešto što vas smiruje.

Takođe, ako imate vremena, topla kupka u trajanju od 15 do 20 minuta prije spavanja takođe može da vam bude od pomoći, prenosi Ljepota i zdravlje.

Bonus video: