Način života

Sedam principa u oslobađanju od strahova i briga

Morate da znate da možete kontrolisati svoje misli, osjećanja, emocije, energiju i fizičku snagu, bez osjećanja straha. Stalno radite na sebi. Razvijajte se duhovno, zdravo se hranite i vježbajte
149 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 12:31h

Strah nas smrzava. On sprečava ljude da žive svoj životni san, zablistaju, nastupaju i na kraju jednostavno žive srećno.

Ali, kako se osloboditi sputavajućeg straha i briga.

Prvi ključ oslobađanja od straha je u osvješćivanju lične moći.

Kada izgubite vjeru u sebe, strah preuzima vođstvo i vodi vas u mizeriju. Zato je vjera u sebe prvi korak oslobađanja od strahova i briga.

Lična moć nije ništa drugo do stav u vašim mislima.

Morate da znate da možete kontrolisati svoje misli, osjećanja, emocije, energiju i fizičku snagu, bez osjećanja straha. Stalno radite na sebi. Razvijajte se duhovno, zdravo se hranite i vježbajte.

Drugi ključ je - buditi se ujutro s pozitivnim mislima, osjećanjima i energijom.

To će vam dati neustrašivost. Vjerujte kako ste zaštićeni i kako će se negativnosti odbijati od vas. Morate da znate da većina osoba kreira sama svoju realnost i ako budete žrtve vlastitih misli i negativne energije, takvu energiju ćete odašiljati i privlačiti.

Treći ključ je otpuštanje negativne energije i strahova putem bezuslovne ljubavi prema sebi i drugima. Nemoguće je biti u strahu, ako volite sebe i druge bezuslovno. To je zbog toga što je napad suprotan ljubavi.

Ako drugima i sebi pristupate s predrasudama i napadački, tada se strah povećava, jer očekujete takvo ponašanje i od drugih.

Četvrti ključ je afirmacija i molitva. Bez obzira bili vjernik ili ne, molitva i pozitivne afirmacije oslobodiće vas straha. Ako ste vjernik prisjetite se da u Bibliji piše najmanje 350 puta „Ne bojte se“.

Da ima ikakvog razloga za strah bili biste upozoreni na rizike, a ne savjetovani da se ne bojite.

Nikad ni jedan produhovljeni čovjek nije rekao da bi ičega trebalo da se bojimo. Svi pozivaju na neustrašivost.

Peti ključ je pozitivno razmišljanje. Postoje samo dva načina razmišljanja: negativni ego, razdvojenost, podijeljenost, iluzije, sebičnost, nisko samopouzdanje, nasuprot misli temeljenih na ljubavi i afirmacije. Držite se pozitivnih misli temeljenih na ljubavi i altruizmu i izbacićete svaki strah i zabrinutost iz svojih misli.

Šesti ključ je vjera. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti i tako se ponašajte.

Sedmi ključ je pozitivna pažnja.

Mislima možete svjesno da upravljate i potrudite se uvijek da ih usmjerite prema pozitivnim stvarima. Strah se javlja kada misli prebacite na auto-pilot. Budite ih svjesni, uvijek kontrolišite svoje misli i znajte da vi upravljate svojim emocijama, piše Covermagazin.

Ako imate poteškoća s nekim mislima koje vam se stalno vrte po glavi, usredsredite se na nešto stvarno i što dolazi spolja, npr. zvuke: slušajte cvrkut ptica, zvuk automobila, vjetra, kiše… Sve dok ne zaboravite na ono o čemu ste razmišljali.