Ispravite greške svojih roditelja

Roditelji koji s decom dijele tegobe odraslog života uskraćuju im prostor za otkrivanje svijeta tempom koji bi njima odgovarao. Veze im se mogu bazirati na potrebama partnera jer odrastaju preuzimajući previše odgovornosti za druge.
115 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2012. 11:55h

Stručnjaci kažu da moramo shvatiti na koji nas je način kao osobe oblikovalo ponašanje roditelja i potom sami preoblikovati negativne aspekte. Prekršena obećanja i favoriziranje jednog djeteta nijesu ništa naspram zlostavljanja, ali mogu ostaviti posledice, prenosi S media. Takva iskustva iz djetinjstva mogu dovesti do loših veza, loših poteza u poslu i depresije.

U čemu su grešili vaši roditelji?

Bili su previše zaštitnički nastrojeni

Neki roditelji npr. ne puštaju ćerke na sastanke do osamnaeste. Kako god vam ovo djelovalo i danas postoje takvi slučajevi. To može ostaviti posljedice. Moguće je da takva djeca neće imati vjere u sopstvene sposobnosti da se suočavaju s različitim situacijama. Vrlo se lako mogu upustiti u dugu vezu sa nekim ko ih ne cijeni pa čak i maltretira. Ili neće biti u stanju preuzeti odgovornosti koje nosi život, poput upravljanja novcem ili biranjem pravih prijatelja.

Opterećivali su vas svojim problemima

Roditelji koji s decom dijele tegobe odraslog života uskraćuju im prostor za otkrivanje svijeta tempom koji bi njima odgovarao. Veze im se mogu bazirati na potrebama partnera jer odrastaju preuzimajući previše odgovornosti za druge. Ovo je najblaže rečeno jer u stvari ih drugi lako mogu iskorištavati.

Nijesu imali vremena za vas

Djeca roditelja opsjednutih sobom i svojim karijerama često izrastu u osobe koje se osjećaju nevoljenima ili nijesu sposobne pružiti ljubav. To vodi do nezdravog odnosa u vezama i stremljenju prema materijalnom posjedovanju.

Tretirali su vas drugačije od braće

Polna diskriminacija je još prisutna u porodicama i ima dugotrajne posledice na osobe koje su je osetile. Devojke koje su odrasle u porodicama koje su favorizirale njihovu braću nisu spremne za život u današnjem društvu. Svoje potrebe stavljaju na poslednje mesto ili su buntovne, imaju obrambeni stav ili su uvredljive.

Stalno su se svađali

Ljudi odrasli u okruženju punom svađa često osJećaju bespomoćnost i pate od depresije. Mogu izgraditi dubok osjećaj krivice koje se nikako ne mogu riješiti, vjerujući da su sami bili krivi za dio te neprijateljske atmosfere.

Kako preći preko tih grešaka i učiniti nešto za sebe?

Shvatite da su oni samo ljudi

Svi griješimo, a vaši su roditelji vjerovatno dali najbolje što su mogli dati od sebe u tom trenutku. Vaspitanje je velika odgovornost. Roditelji su umorni i pod stresom zbog svojih problema. Daljnje optuživanje je samo klopka za vas same. Prihvatite činjenicu da vas roditelji vole i da su uradili najbolje što su znali i umjeli. To je prvi korak da preuzmete odgovornost i da promijenite svoj život.

Budite svjesni uticaja

Sagledajte na koji način vaspitanje utiče na vaš život kao odrasle osobe. Identifikujte greške svojih roditelja i otkrijte kako one utiču na vas u ovom trenutku. To će vam pomoći da nađete najbolji put da sve preovladate.

Gledajte na to s pozitivne strane

Loši potezi vaših roditelja dali su vam i neke prednosti. Bol iz prošlosti učinila vas je osobom kakva ste danas. Možda ste zbog toga jači i saosjećajniji nego što biste bili da je sve išlo po loju.

Nađite pozitivne strane i riješite se negativnog. Umjesto da razmišljate o tome kako se bojite promjena u životu jer su vaši roditelji bili previše zaštitnički nastrojeni, pokušajte mijenjati svoj život počevši od malih stvari.

Razgovarajte o tome

Ne baš pozitivna osjećanja prikupljate godinama, što nije zdravo. Razgovor o njima pomoći će vam da krenete dalje. Kad otkrijete odakle dolaze vaši strahovi i nesigurnosti, one više neće imati moć nad vama.

Bonus video: