Kako natjerati tinejdžera da spremi svoju sobu

Pripremite atraktivne kutije za odlaganje stvari, posebno ako su djevojčice u pitanju, ili zajedno napravite novu policu. Ne dozvolite mu da u sobi nagomila mnogo nepotrebnih stvari.
247 pregleda 0 komentar(a)
tinejdžer, Foto: Guliver/Getty Images
tinejdžer, Foto: Guliver/Getty Images
Ažurirano: 09.05.2012. 12:50h

"Ovako više ne može, sredi svoju sobu!", koliko puta ste u posljednje vrijeme izgovorili ovu rečenicu, obraćajući se, naravno, svom djetetu tinejdžeru? Pravi mali rat zbog neuredne sobe svakodnevno se vodi u većini porodica.

Nažalost, najčešći gubitnici u toj teškoj borbi su roditelji. Za utjehu im jedino može poslužiti činjenica da adolescenti ipak odrastaju i, gle čuda, vremenom, mnogi od njih postaju uredni.

Ukoliko je haos u sobi vašeg djeteta svakodnevni uzrok burnih svađa zbog kojih vam skače krvni pritisak, poslušajte savjete američkog stručnjaka za porodičnu psihologiju Džima Freja koji svim roditeljima tinejdžera poručuje.

Nikada ne zahtijevajte od djeteta da njegova soba bude urednija od vaše spavaće sobe ili dnevnog boravka. Dajte mu lični primjer, jer u protivnom djelujete licemjerno, pišu "Novosti".

Ne prijetite mu kaznom ako unaprijed znate da tu kaznu ne možete da sprovedete u djelo. Ne izigravajte žrtvu i nemojte se stalno žaliti kako više ne možete da spremate za njim. Ostavite ga da "živi" u neredu nekoliko dana i to će da bude efektnije od kritike.

Objasnite mu da će moći brže da se obuče ujutru, lakše nađe ono što mu je potrebno i ponudite mu vašu pomoć oko bolje organizacije prostora.

Pripremite atraktivne kutije za odlaganje stvari, posebno ako su djevojčice u pitanju, ili zajedno napravite novu policu. Ne dozvolite mu da u sobi nagomila mnogo nepotrebnih stvari. Odredite svom tinejdžeru rok do kojeg mora da završi spremanje sobe, ako ga prekorači, kaznite ga.

Nagradite ga svaki put kada samoinicijativno napravi malo reda u svojoj sobi. Pokažite da ste primijetili napore, pohvalite ga čak i ako nije sve savršeno.

Džim Frej, međutim, ističe da ne postoji savršeno rješenja za ovaj problem. Uvijek će da bude onih tinejdžera koji će se buniti u stilu: "Sada kada se svaka stvar u mojoj sobi nalazi na svom mjestu, više ništa ne mogu da pronađem".

Bonus video: