unikatno!

Mistic M: Uvijek sam bila drugačija i ono najbitnije - šarena

“Planiram modnu reviju pod nazivom 'Ja imam petlju', ali još da odlučim gdje i kada i eto me. 'Mistic M' je ime pod kojim stvaram. Dolazi do vas”
494 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 06:18h

Dugogodišnja novinarka iz Herceg Novog Mirjana Potpara u slobodno vrijeme se bavi izradom unikatne, ručno rađene garderobe, a pored toga hekla i plete.

Na pitanje kako je otkrila da ima afiniteta prema tome, Mirjana kaže da još dok je bila tinejdžerka “stradale su mamine zavjese, čaršavi, pa i lusteri”.

“Od svega sam pravila ponešto”, kaže Mirjana.

Priča da je počela sa šivenjem, a zatim je uslijedilo pletenje i heklanje.

“Uvijek sam bila drugačija i svoja i ono najbitnije - šarena, a to je i ostao prepoznatljiv pečat svemu što je u vezi sa mnom”, kaže Mirjana.

Navodi kako su je roditelji često zvali “klovnom”, a kolege sa televizije dobronamjerno komentarisali da imam “kakadu look”, jer, kako kaže, garderobu bira “zatvorenih očiju”.

“A ja samo volim da je veselo, šareno, drugačije, pa i smjelo. Lako je biti 'masa', čovjek treba biti originalan”, ističe Mirjana.

Kad ljubav postane strast

Ona priča kako od mladalačkih dana, pa evo do danas ta ljubav postaje strast, potreba da na taj način izbaci “kreativni haos” iz glave, upotpuni i pametno ostavi trag u njemu radeći korisne stvari.

“Od materijala koristim najkvalitetniju vunu i konac koju, moram da naglasim, kupujem sa puno muke - gdje god mogu i gdje je nađem, jer je deficitarna na našem tržištu”, ističe Mirjana.

Kaže kako joj sva rodbina i prijatelji iz inostranstva, znajući za ovu njenu strast, donose na poklon materijal.

“Desi se da ljeti na 40 stepeni ja kupujem vunu, a trgovca probija znoj zbog toga”, priča ona.

Navodi da hekla i plete uvijek i svuda.

“Čak i dok vodim emisije. Dešavalo mi se da me slušaoci pitaju 'Šta radiš?', ja kažem 'Heklam' i kada navrate u studio oni kažu 'Vidi, stvarno ona hekla'”, priča Mirjana.

Ona ističe da je to hobi za koji treba ljubav i vrijeme, pa i strpljenje i često zna da kaže da bi najradije naplatila paranje, jer je to košta živaca i dodatnog vremena.

"Dešavalo mi se da me slušaoci pitaju 'Šta radiš?', ja kažem 'Heklam' i kada navrate u studio oni kažu 'Vidi, stvarno ona hekla'”

“Mada, kada uđete u ovu priču mnoge stvari ruke rade same, ali za svaki komad je potrebno po nekoliko dana, sedmica ili mjeseci da uradim onako kako sam zamislila”, priča Mirjana.

Suknje fetiš

Kaže da joj je najteže da proda, tj. “okači cijenu”.

“Nekako volim da poklanjam, jer ove stvari koje ja radim kupuju osobe koje to vole i cijene i znaju koliko truda za sve to treba, pa često i ne pitaju za cijenu”, navodi Mirjana.

Fetiš su joj suknje, a cijene zavise od dužine, utrošenog vremena i materijala, a one su od 50 do 120 eura, mada, kako kaže, može i ona cijena “Lako ćemo, dogovorićemo se”.

“Mantili su u kategoriji skupljih, pa je njihova cijena od 120 do 250 eura”, kaže Mirjana.

Ističe da je riječ o unikatnim stvarima i mada radi i porudžbine, nikada ne radi dva ista komada.

“Za sve što uradim nekako se posebno vežem, pa bih i sve da sačuvam, ali najviše koristi od toga bi imali moljci”, kaže Mirjana.

"Ja imam petlju"

“Često se desi da moje lične stvari nekome zapadnu za oči, da ih se moram odreći”, kaže Mirjana.

Navodi kako je sve ovo što radi ispunjava u potpunosti, zadovoljstvo koje osjeća kada završi neki komad odjeće nema cijenu, a posebno kada nađe put do kupca i oživi na ulici.

“Planiram modnu reviju pod nazivom 'Ja imam petlju', ali još da odlučim gdje i kada i eto me. 'Mistic M' je ime pod kojim stvaram. Dolazi do vas”, kaže Mirjana.

Galerija