Barselona: Grad koji je prihvatio inovacije

U Barseloni je najinteresantniji jedinstveni spoj koji se stvara iz savršene ambijentacije grada uz more.
78 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 14:34h

Barselona je grad koji oduševljava na svakom koraku, a pri svakom povratku otkriva još jedno, novo lice prikazujući se kao grad neiscrpnih kontrasta i iznenađenja.

U Barseloni je najinteresantniji jedinstveni spoj koji se stvara iz savršene ambijentacije grada uz more, nesmetani splet gotičke i savremene arhitekture i jedinstvena mladalačka kreativna energija kojom odišu ulice grada.

Evo nekoliko zanimljivih dešavanja za koje većina turista ne zna, a koje odišu tipičnom harizmom ovog zaista magičnog grada:

Gracia i Fiesta Mayor

U drugoj polovini avgusta u četvrti Gracia održava se Fiesta Meyor - 7 dana neprestanih uličnih parada, koncerata najrazličitijih žanrova, performansa... Iako se nalazi u srži urbane cjeline Barselone, Gracia djeluje kao potpuno nezavisan mali srednjovjekovni gradić daleko od metropole. Ona je do 20. vijeka i bila poseban grad, ali se nakon urbanog širenja Barselone našla “okružena” Barselonom kojoj je i pripojena.

Gracia je danas omiljeno prebivalište umjetnika, četvrt boemskog duha, sa malim trgovima ispunjenim kafićima, nezavisnim dizajnerskim buticima, prodavnicama zdrave hrane...

Sala Mont Juic

Većina turista koji dođu u Barselonu provozaju se žičarom do brdašca Mont Juic koje dominira nad gradom odakle uživaju u panoramskom pogledu. Malo ko zna, međutim, za ljetnji filmski festival Sala Mont Juic koji se održava u bašti zamka, ove godine po deseti put od 29. juna do 8. avgusta. Osjetićete lokalni duh dok u jedinstvenoj atmosferi sjedeći na travi, posmatrate film na velikom platnu u magičnom ambijentu zamka koji se izdiže nad gradom.

*MACBA i skejteri: Plato ispred ulaza u muzej savremene umjetnosti u Barseloni, MACBA, spontano je postao jedno od najpoznatijih lokacija za skateboarding u svijetu. Skejteri iz čitavog svijeta okupljaju se svakodnevno ispred MACBA, gdje pred improvizovanom publikom isprobavaju i razmjenjuju svoje trikove. Najbolji period za prisustvovanje ovom spontanom spektaklu je ljeti u predvečernjim satima.

Dovitljivi ulični džeparoši

*Baskijski tapas bar – gurmani neće odoljeti jedinstvenom spletu slatko-gorkih kombinacija koje nude brojni tapas barovi, a kao najinteresantniji se ističu (iako nisu tipično lokalni), oni koji nude izbor iz baskijske kuhinje. Kao i u svakom turističkom gradu, najbolja mjesta su ona koja je teško spontano naći, za koje je potrebna lokalna preporuka (poput ove: jedan od boljih baskijskih lokala u Barseloni nalazi se nadomak katedrale u boemskoj četvrti El Born).

Barselona je grad koji je obgrlio inovaciju u svakom pogledu: umjetnost, arhitektura, urbane supkulture, muzika...

Nije pao u zamku većine evropskih gradova sa velikom prošlošću koji ljubomorno čuvajući sliku veličanstvene prošlosti, guše inovativnu stvaralačku energiju i imaju poteškoća da prigrabe inovaciju, da prihvate novu arhitekturu, da podrže oblike savremene kreativnosti...

Zanimljivo je saznati i da je Barselona prije svega 20 godina bila pominjana kao “najbolje čuvana tajna Evrope”, baš kao što to danas biva sa Crnom Gorom.

Poređenje koje izaziva sanjarenje kod posjetilaca iz Crne Gore u stilu “šta bi bilo kad bi bilo”...

Za kraj, da ne ispadne da je u Barsi baš sve savršeno, jedno upozorenje: čuvajte se smicalica veoma dovitljivih uličnih džeparoša, koji posebno vrebaju turiste, najčešće u metrou i oko poznatih turističih zona.

Kraj

Galerija

Bonus video: