SAVJETI

5 metoda za ispravno vaspitavanje djeteta

Kada dijete hvalite, poljubite ga, pomazite i zagrlite, nježnost će imati podjednak efekat u vaspitanju djece kao nagrada
98 pregleda 0 komentar(a)
par, beba, roditelji, Foto: Shutterstock
par, beba, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.05.2018. 17:14h

Da bi vaše metode vaspitavanja urodile plodom, potrebno je da dijete osjeti vaše poštovanje, strpljenje, ljubav, pažnju i da stekne vaše povjerenje, kao i vi njegovo. Nježno roditeljstvo polazi od stava da se batinama i drastičnim kaznama ništa ne može postići u vaspitanju djeteta.

Pogrešno je batinama pokazati djetetu da ne odobravate njegov postupak, dijete to može doživjeti traumatično, kao vrstu fizičkog nasilja.

Često se desi da roditelji u ovoj metodi vaspitanja izgube kontrolu i pređu mjeru, a to je nedopustivo!

Prije svega djeca često uče po modelu ponašanja, pa ako batine koristite kao sredstvo vaspitavanja učite svoju djecu da budu nasilna.

5 savjeta za vaspitanje puno nježnosti:

1. Vaspitanje putem nagrade

Najmoćniji, najsnažniji način kojim se dijete uči ispravnom ponašanju su nagrade. Nagrade kao pohvala, nježan dodir, privilegije i slično pokazuju djeci da se uvažavaju njihovi napori i pokušaji, te pomažu u razvijanju samopouzdanja, dobre slike o sebi, a pokazuju i da su oni važni, kao i ono što rade. Najveća nagrada djetetu je pohvala. Važno je podjednako ih hvaliti kao osobe i zbog njihovih postupaka.

2. Nježnost

Kada dijete hvalite, poljubite ga, pomazite i zagrlite, nježnost će imati podjednak efekat u vaspitanju djece kao nagrada.

3. Dajte im privilegije

Privilegije mogu biti dodatno vrijeme za gledanje TV-a, kasnije odlaženje u krevet, dobijanje još jedne priče za laku noć ili nešto drugo u čemu djeca uživaju. Privilegije nikad ne smiju uključivati bazične djetetove potrebe, kao što su hrana, vrijeme provedeno s roditeljima, sigurnost, ljubav ili povjerenje.

4. Džeparac je dobar način nagrade za stariju djecu

Džeparac uči djecu kako da budu odgovorni i postupaju s novcem. S djetetom se treba dogovoriti o iznosu džeparca i planu trošenja novca.

5. Kažnjavanje kao dio discipline

U redu je samo ono kažnjavanje koje se zasniva na gubitku stečenih privilegija, prenosi Ljepota i zdravlje.