Rerne s ventilatorom uštede do 15 odsto struje

Označavanje energetske potrošnje je dobar stimulans proizvođačima da povećaju energetsku efikasnost
203 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2012. 08:44h

Kućni aparati i kancelarijska oprema troše više od četvrtine ukupne potrošnje električne energije. Energetske naljepnice su oznake energetske efikasnosti, tj. potvrda kvaliteta uređaja s obzirom na njegovu energetsku efikasnost.

Uređaji se prema potrošnji energije dijele na 7 nivoa energetske efikasnosti označenih slovima od A do G (grupu A čine energetski najefikasniji uređaji).

Uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 45 odsto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

Energetska naljepnica omogućava korisnicima uređaja efikasno poređenje različitih modela nekog uređaja zavisno od energetske efikasnosti, godišnje energetske potrošnje i nekim važnijim radnim karakteristikama i mogućnostima uređaja.

Označavanje energetske potrošnje je dobar stimulans proizvođačima da povećaju energetsku efikasnost kako bi izbjegli lošu oznaku proizvoda.

Kuvanje i šporeti

Uvijek stavljati poklopce na posude u kojima se kuva – na taj način se duže zadržava toplota s jedne i smanjuje kondenzacija pare po kuhinji s druge strane.

Pri pripremi kafe i čaja zagrijavati samo potrebnu količinu vode. Uvijek koristiti veličinom optimalno kolo za grijanje za odabranu posudu.

Mikrotalasne rerne su energetski efikasnije od običnih rerni.

Prilikom kuvanja na plinskom šporetu pripaziti da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude.

Prilikom kuvanja na plinskom šporetu pripaziti da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude

Prilagodite posuđe količini hrane koju kuvate. Isključite ploču nekoliko minuta prije nego što mislite da je jelo gotovo, jer će ona zadržati visoku temperaturu, a hrana će nastaviti da se kuva.

Kod pečenja su posebno efikasne rerne s ventilatorom koje mogu da uštede od 10 do 15 odsto energije.

Vrata rerne držite otvorena što kraće. Rernu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja, jer rerna duže zadržava toplotu, a uštedjećete električnu energiju.

Frižideri i zamrzivači

Frižideri u klasi A+ troše 30-42 odsto, a u klasi A++ manje od 30 odsto energije, koju troši frižider energetske klase D.

Frižideri i zamrzivači treba da budu postavljeni na što hladnijem mjestu u kući, nikako u blizini šporeta ili bojlera.

Vrlo je važno da između zadnjeg dijela frižidera ili zamrzivača i zida ostane dovoljno prostora za ventilaciju, kako ne bi došlo da pregrijavanja, koje rezultira povećanjem potrošnje energije.

Ne držati frižider otvorenim duže nego što je neophodno.

Dobro zatvoriti vrata frižidera.

Ne stavljati u zamrzivač vruća ili topla jela (pričekati da se ohlade).

Pravovremeno odleđivanje frižidera i zamrzivača štedi energiju i produžava radni vijek uređaja.

Pravovremeno odleđivanje frižidera i zamrzivača štedi energiju i produžava radni vijek uređaja

Standardna temperatura zamrzavanja je -18 stepeni C, a ako podesite temperaturu za 1 stepen C niže, možete povećati potrošnju el. energije i za 5 odsto.

Termostat regulišite na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti i za 10-15 odsto.

Pri kupovini uređaja prednost dajte onim uređajima koji imaju opciju „defrost“ i one sa prirodnim radnim supstancama, kao npr. R600a koje prilikom ispuštanja ne oštećuju ozonski sloj i imaju manji uticaj na efekat staklene bašte.

(U sljedećem broju čitajte o energetskoj efikasnosti u kancelariji)

* Za više informacija možete posjetiti Info centar u Podgorici, Svetozara Markovića 17, svakim radnim danom od 8 do 16 h ili se informisati telefonom putem besplatne info linije za energetsku efikasnost 0800 81 660.

Bonus video: