Barselona: Grad kontrasta i iznenađenja

Umjesto fokusa na industriju, danas je fokus na umjetnosti, savremenoj kulturi, zabavi, biznisu, turizmu...
216 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 09:38h

Ako ste u skorije vrijeme prošetali ulicama Barselone, teško ćete povjerovati da je to prije Olimpijskih igara 1992. godine bio pretežno dosadan i jednoličan industrijski grad, nepoznat na turističkoj karti.

Barselona danas važi za evropski Los Anđeles, minus Holivud, pa nije lako povjerovati da je prije svega 20 godina ovaj grad bio poznat kao “grad koji je okrenuo leđa moru”.

Nakon dugogodišnjeg gušenja kulture i jezika Katalonje, tokom režima generala Franka, Barselona je dobila šansu da ugosti Olimpijske igre - neposredno nakon ulaska u Evropsku uniju, i svega 10 godina nakon uspostavljanja demokratskog režima.

Olimpijada je za Barselonu bila šansa da prikaže svijetu volju za promjenom, što je iskorišteno do maksima, pa je nakon Olimpijade Barselona bila novi grad.

Osmišljen je pristup moru u vidu velikih širokih šetališta u zonama koje su nekada bile strogo industrijske, izgrađeni su emblemi savremene arhitekture, obnovljen je saobraćajni sistem grada, izgrađeno mnoštvo novih hotela...

Umjesto fokusa na industriju, danas je fokus na umjetnosti, savremenoj kulturi, zabavi, biznisu, turizmu...

Olimpijada, naravno nije stvorila današnju Barselonu od nule, već je samo pomogla da se iskoristi njen ogromni potencijal primorske metropole.

Danas Barselona izgleda kao grad koji ima sve: jedina evropska metropola koja se može pohvaliti vrhunskim gradskim plažama, a ujedno je dovoljno velika i svestrana da ne zamre ni u zimskim mjesecima.

Grad na svakom koraku vrvi od kreativne energije, inovacije, mnoštvo mladih ljudi iz čitavog svijeta sjatilo se tu, urbane subkulture cvjetaju i služe za primjer širom svijeta...

Uživanje u morskom prizoru

Barselona danas važi za pametno osmišljen grad na usluzi stanovnika i posjetioca. Kilometri čistih pješčanih plaža nadomak gradskog centra, na kojima je zabranjeno naplaćivati ulaz ili obavezivati posjetioce da iznajme suncobran i ležaljke.

Prostrana, široka šetališta koja nisu pretrpana kafićima i restoranima (samo pokoji plažni bar, takozvani “chiringuito”), pozivaju na neometano uživanje u morskom prizoru i u panorami grada.

Sve plaže imaju omogućen pristup osobama sa invaliditetom, a poneke za njih pružaju i poligone za vježbu uz poligone za dječiju igru.

Intenzivna kampanja protiv bacanja opušaka u plažni pijesak može se vidjeti na svakom koraku u vidu kreativnih poruka i ilustracija u obliku stripa. Barselona je pristupačna za majke sa djecom, za bicikliste, za osobe sa invaliditetom...

Barselona danas važi za evropski Los Anđeles, minus Holivud, pa nije lako povjerovati da je prije svega 20 godina ovaj grad bio poznat kao “grad koji je okrenuo leđa moru”

Savremena arhitektura očarava i prirodno se sjedinjuje sa gradom jednako kao i stare gotičke četvrti u srcu grada. Trag industrijske prošlosti gotovo je i neprimjetan, a nove kreativne struje ključaju u spontanim gradskim ”laboratorijama” postajući prepoznatljive za grad podjednako kao i struje iz prošlog vijeka emblematične za Barselonu: art noveau, modernizam, i njihov nosilac Antonio Gaudì, ili kralj nadrealizma Dalì koji je odrastao u gradiću Figueres nadomak Barselone (u kojem se danas može posjetiti fantastičan, njemu posvećen muzej).

Jedinstven grad

Da je Barselona dinamičan i živahan grad koji aktivno gaji i obnavlja sliku o sebi, pokazuju čak i čuveni mimičari u čuvenim Ramblama.

Ukoliko se prošetate ovom ulicom koja vodi od gradske luke do trga Katalonja u razmaku od nekoliko mjeseci, teško da ćete pronaći mimičare u istim odorama.

Naravno, na pomen Barselone svi pomisle na fantastičnu arhitekturu Gaudija, na Sagradu familiju, Gaudijev park, Kazu Batlò…, dok ljubitelje fudbala Barselona asocira na istoimeni klub i na čuveni Camp Nou.

Međutim, ono što Barselonu čini jedinstvenim gradom je puno više od ovih prepoznatljivih simbola.

Dok vas ideja o Gaudiju može privući da prvi put posjetite Barselonu, ako odlučite da joj se iz godine u godinu vraćate (poput autora ovog teksta), tu je pregršt drugih razloga i karakterističnosti koje čine ovaj grad jedinstvenim.

Nemojte se stoga začuditi ako fokus ovog teksta nije na tim glavnim atrakcijama o kojima se može čuti i pročitati u svakom turističkom vodiču.

Kraj prvog dijela

Galerija

Bonus video: