Značajno uštedite uz solarno grijanje

Pri izboru električnog bojlera slijedite uputstva proizvođača i izaberite onaj koji odgovara broju članova u vašoj porodici
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 14:53h

Ako iz slavine kapne samo jedna kap svake sekunde, doći će do gubitaka vode i energije, koji su dovoljni za 16 kupanja svakog mjeseca.

U cilju uštede energije, a i vode, preporuka je tuširanje umjesto kupanja u kadi.

Za tipično tuširanje se potroši samo petina energije potrebne za kupanje u kadi.

Dalje, korišćenje štedljivih tuševa, senzora, koji prekidaju vodeni tok i sl. značajno smanjuju potrošnju tople vode.

Grijanje vode

Na grijanje vode u prosječnom domaćinstvu otpada veliki procenat ukupne godišnje potrošnje toplotne energije, dok se ostatak troši na grijanje prostora i kuvanje. Prosječni građanin potroši dnevno oko 200-300 i pijaće vode, od čega u prosjeku 40-80 l otpada na potrošnu toplu vodu temperature od 40°C do 60°C, koja se uglavnom koristi za održavanje lične higijene i pranje posuđa.

Bojleri

Pri izboru električnog bojlera slijedite uputstva proizvođača i izaberite onaj koji odgovara broju članova u vašoj porodici, odnosno prosječnoj dnevnoj potrošnji. Redovno čistite kamenac s grijača u bojleru.

Vodu zagrijavajte po noći kad je niža cijena električne energije. Električni bojler koristimo podešen na ekonomični rad, što podrazumijeva da je temperatura vode između 55°C i 60°C. Obično upotrebljavamo vodu temperature 40°C, što postižemo miješanjem tople i hladne vode. Prilikom instalacije novog bojlera tople vode i/ili kotla bilo bi poželjno da je on što bliže mjestu potrošnje tople vode kako bi se smanjili gubici kroz cijevi. Izaberite bojler koji ima dodatnu izolaciju radi smanjenja gubitaka toplote.

Solarno grijanje

Uštede u vašem domaćinstvu bi mogle biti znatne, ako solarnu energiju koristite za pripremu potrošne tople vode. Tipični solarni sistemi za pripremu potrošne tople vode u domaćinstvima sastoji se od solarnih kolektora standardne površine 3 do 4 m² postavljenih na južno orijentisani krov i izolovanog rezervoara za toplu vodu. Praksa je pokazala da solarni kolektor po 1 m2 uštedi godišnje 750 kWh energije.

Ispravno dimenzioniran sastav za pripremu tople vode bi u zavisnosti od klimatskih uslova trebalo da osigura 50 do 60 odsto potreba domaćinstva za toplom vodom.

Tokom ljeta bi mogli zadovoljiti i 100 odsto potreba za toplom vodom, dok bi u zimskom periodu to bilo približno 50 odsto.

Iako su solarni sistemi za pripremu tople vode još uvijek relativno skupi u odnosu na konvencionalne, oni su jedina ispravna opcija za energetski i ekološki održivu budućnost.

Za više informacija možete posjetiti Info centar u Podgorici, Svetozara Markovića 17, svakim radnim danom od 8 do 16 časova ili se informisati telefonom putem besplatne info linije za energetsku efikasnost 0800 81 660.

Bonus video: