Opasnosti koje vrebaju u svakom domaćinstvu

Aluminijum koji se nalazi u raznim tiganjima i šerpama može da procuri u hranu koju spremate, a kad ga unesete u tijelo, oštećuje bubrege i jetra, te slabi kosti
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 14:28h

Možda ste već primijetili da nešto ne štima s vašim zdravljem: često kijate kad uđete u podrum, na rukama vam ostaje neprijatan miris kad upotrijebite sunđer, mrlje na zidovima... Koje su sve relativno skrivene opasnosti u domaćinstvima? Od buđi do žohara, ima tu svega i svačega.Kuhinjski sunđeriAko ih redovno perete, kuhinjski sunđeri i krpe mogu da sadrže na hiljade bakterija, više nego što ih ima u wc npr. Što redovnije ih perite, mijenjajte ili ih s vremena na vrijeme otkuvajte.Ventilacijski otvori i sistemiPotrebno ih je često čistiti i redovno održavati. U njima može biti prašine, bakterija pa čak i buđi. Kad kupujete ventilacijske uređaje, dobro se informišite o tome koji su najbolji i koji su najlakši za održavanje. Radon Prirodni radioaktivni plin koji se ne vidi, nema mirisa, ni ukusa, a jedan je od vodećih uzročnika raka pluća kod nepušača. Relativno je čest kod ljudi koji koriste vodu iz vlastitih izvora i bunara. Ima ga i u hrani. Ima ga u domaćinstvima s neurednim i vlažnim podrumima. Radon udišemo svakodnevno, ali ga automatski i izdižemo.

BuđNajviše je ima u podrumima. Može da izazove alergene, iritantne čestice, a nerijetko i toksine. Ako je otkrijete u kući ili sumnjate na nju, odmah očistite to područje i popravite problem s vlagom ili vodom koji je glavni uzrok pojave buđi.Aluminijumsko posuđeAluminijum koji se nalazi u raznim tiganjima i šerpama može da procuri u hranu koju spremate, a kad ga unesete u tijelo, oštećuje bubrege i jetra, te slabi kosti.Takođe utiče na povećanje rizika od Alchajmerove bolesti. Najbolje je koristiti stakleno posuđe, porculan, nerđajući čelik...Posteljina Posteljina najčešće sadrži formaldehid koji je kancerogen. Prema istraživanjima, formaldehid postaje plin pri sobnoj temperaturi, a nova i neoprana posteljina može da ga ispušta u obliku pare koje izazivaju simptome slične gripi. Najbolje je da kupite posteljinu organskog porijekla, pamučnu.Štakori Štakori ne biraju, ne diskriminišu, preživljavaju na nevjerovatnim mjestima i lako mogu da naprave invaziju na bilo čiji životni prostor. Lako mogu da pregrizu električne instalacije i tako izazovu požar, prenose parazite i razne bolesti (tuberkuloza, salmonela, E. coli...).Bubašvabe Nemoguće ih je preskočiti. Prenose razne vrste mikroorganizama i bakterija - salmonela, stafilokoke, streptokoke. Vole topla i vlažna mjesta. Svakodnevno izbacujte smeće, ne sakupljajte novine, karton ili časopise. Posude sa hranom za ljubimce ne ostavljajte otvorenim. Zakrpite sve rupe u stanu, zidovima, podu, krovu.

Galerija

Bonus video: