Pur pjena za pukotine na prozoru

Roletne su najbolja zaštita od vremenskih neprilika (kiše, snijega, vjetra)
513 pregleda 0 komentar(a)
kuća u izgradnji, Foto: Blog.hr
kuća u izgradnji, Foto: Blog.hr
Ažurirano: 08.04.2012. 12:28h

Osjećate li da oko prozora ili vrata ili njihovih okvira struji vazduh? Prozori ili vrata koji su slabo zaptiveni su glavni uzrok gubitaka toplote. Preko 50 odsto ukupnih toplotnih gubitaka zgrade potiče od prozora.

Provjerite da li postoje pukotine između prozora i zida kroz koje struji vazduh, pri čemu se gubi toplota. Pukotine zatvorite odgovarajućim materijalima, kao na primjer pur pjenom.

Ukoliko ste u nemogućnosti da kupite nove prozore, lijepljenjem izolacijske trake oko prozora i vrata smanjićete toplotne gubitke.

Prozora ima više različitih vrsta, a njihov koeficijent toplotne provodljivosti kreće se od 0,8 W/m2K, kod najboljih prozora s trostrukim staklima i punjenjem gasom, pa sve do 3,5 W/m2K kod starih jednostrukih prozora.

Na spoljašnjoj površini svakog stakla trebalo bi da postoji tzv. Low-E premaz (premaz niske emisije), koji smanjuje odavanje toplote preko prozora. Low-E premaz je bezbojan i ne utiče na prolazak svjetlosti.

Toplotni gubici se dešavaju kako kroz staklo, tako i kroz okvir prozora. Okvir može biti PVC, ali s čeličnim pojačanjem, plastični, aluminijski, drveni ili kao kombinacija drvo-aluminijum.

Drveni prozorski okviri imaju udio na trištu od oko 40 odsto. Drvo je klasični materijal za prozore i ako se pravilno održava može trajati i do 100 godina, a prihvatljiv je i sa ekološke strane, jer je drvo materijal koji se obnavlja.

Drvo ima najbolji stepen toplotne i zvučne izolacije

Drvo ima najbolji stepen toplotne i zvučne izolacije. Ako je moguće, prozor treba da bude smješten u nivou toplotne izolacije. Ako to nije moguće, potrebno je toplotno izolovati špalete oko prozora.

Roletne i zastori

Koristite roletne na prozorima.

U zimskom periodu roletne i zavjese/zastore treba koristiti u noćnom periodu, kako biste spriječili gubitke toplote.

Neke roletne mogu smanjiti gubitke toplote i za 10 odsto. U ljetnjem periodu spoljašnje roletne mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 6-8 C.

Roletne su najbolja zaštita od vremenskih neprilika (kiše, snijega, vjetra). One od aluminijuma sa izo-pjenom takođe snižavaju i buku.

Roletne su najbolja zaštita od vremenskih neprilika (kiše, snijega, vjetra)

Mogu imati ugrađenu sigurnosnu mrežu protiv insekata, te po želji i sigurnosni paket protiv provalnika, pa čak i programirani vremenski prekidač, koji otvara i zatvara roletne kad god poželite i u nejednakim intervalima, i kojima se upravlja automatski – to su tkz. pametne roletne.

Za više informacija možete posjetiti Info centar u Podgorici, Svetozara Markovića 17, svakim radnim danom od 8-16 h ili se informisati telefonom putem besplatne info linije za energetsku efikasnost 0800 81 660.

Poboljšanje toplotnih karakteristika moguće je postići na sljedeće načine: zaptivati prozore (i spoljašnja vrata) provjeriti i popraviti okove na prozorima (i vratima) sanirati roletne smanjiti gubitke toplote kroz prozore ugradnjom roletni, prekrivanjem prozora zastorima tokom noći i u razdobljima kada nije potrebno dnevno svjetlo i sl., zamijeniti prozore novim.

Bonus video: