Život u planini me uči životu u dolini

Svoje prve planinarske korake je napravila na planini Bjelasici za koju smatra da ima veliki turistički potencijal i koja je izuetno pogodna za ljude koji preferiraju pješačke i lakše planinarske ture
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2012. 09:21h

Biljana Medenica, prva Crnogorka koja je osvojila vrh veći od 7000 metara kada je planinarenje u pitanju za “Vijesti” kaže kako planinarenje za nju predstavlja hobi u kome "istinski uživam”.

Ističe da je to kvalitetno provedeno vrijeme u prirodi gdje može da uživa u vidicima oko sebe tokom uspona na neki od vrhova domaćih i inostranih, ali i vrijeme kada može u tišini i miru da razmišlja i donosi neke važne životne odluke.

“Često se vodim mišlju planinara i pisca Stipeta Božića -Život u planini me uči životu u dolini“, navodi Biljana.

Kaže da ljubav prema planinarenju i istraživanju potiče još od malih nogu.

“Rođena sam u selu Lugovi, blizu Kolašina i djetinjstvo sam provela u mjestu u kom sam rođena, mada mogu reći da sami ljubav prema prirodi naslijedila od oca koji je strastveni lovac”, priča Biljana.

Svoje prve planinarske korake je napravila na planini Bjelasici za koju smatra da ima veliki turistički potencijal i koja je izuetno pogodna za ljude koji preferiraju pješačke i lakše planinarske ture.

Na pitanje kakav je osjećaj kada se dosegne željeni vrh, Biljana kaže “kada govorimo u planinarenju, cilj mi nikada nije samo uspon na najveći vrh, već i uživanje pri svakom trenutku provedenom u planini”.

Vožnja nordijskih skija

Navodi da postoji još puno stvari koje joj osim planinarenja pričinjavaju zadovoljstvo i većina njih je vezana za boravak u prirodi: speleologija, sportsko penjanje, vožnja nordijskih skija i borda, kao i hodanje na krpljama.

“Svako mjesto koje sam do sada posjetila ima svoje draži”, kaže Biljna.

Navodi da njoj uvijek najveće zadovoljstvo predstavlja upoznavanje ljudi i običaja iz krajeva koje posjećuje.

“Ono što je do sada na mene ostavilo poseban utisak je susret sa krdom divokoza, koje nijesu baš česte i to mnogi planinari, pa čak i lovci ne dožive za života”, kaže Biljana. Navodi da su divokoze stajale toliko mirno, da je čak mogla i da ih prebroji.

“Bilo je potpuno nestvarno!”, kaže Biljana.

Kada su osvojeni vrhovi u pitanju, Biljana kaže da joj svaka planina, svaki boravak na planini, svaki uspon pričinjavaju zadovoljstvo, a ono što će zaista dugo pamtiti je uspon na Mont Blan.

“Tada smo moji drugari i ja bili potpuno sami na vrhu za koji će svaki planinar, koji je posjetio taj vrh reći da je prava rijetkost”, priča Biljana.

Ipak, Biljana napominje da se planinarenje ubraja u ekstremne i opasne sportove. “Smatram da pri boravku u planini i usponima na čak i najmanje vrhove uvijek treba biti oprezan i koncentrisan, jer su to preduslovi kojima se eleminišu potencijalne nezgode”, navodi ona.

Kaže da je njena sfera interesovanja životna sredina, a zaposlena je u Kancelariji programa UN za razvoj u Crnoj Gori (UNDP) na projektima vezanim za korišćenje Geografsko-informacionih sistema (GIS) u službi zaštite i očuvanja životne sredine.

Psihička i fizička priprema

Kada su u pitanju osobine koje krase dobrog planinara, Biljana kaže da pored volje i ljubavi prema planinarenju, planinar mora biti psihički i fizički spreman za različite vrste napora koje ga očekuju.

“Planinar mora posjedovati minimum planinarske opreme poput cipela sa vibram đonom koji je izuzetno bitan za boravak u planini, jer ima mnogo veće trenje nego običan đon, odgovarajući ranac i odgovarajuću odjeću”, kaže Biljana.

Bonus video: