SAZNANJA

Alkohol nas čini privlačnijim?

Volonteri su zatim, kao i u prethodnom eksperimentu, zamoljeni da ocene svoju privlačnost.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2012. 10:22h

Što više pijemo, imamo utisak da smo privlačniji i seksepilniji, utvrdili su francuski istraživači, ističući da taj osjećaj nije izazvan hemijskim svojstvima alkohola.

To je dokazala studija koja je naslovljena kao "Ljepota je u oku pivopije" (La beaute est dans les yeux du buveur de biere), a rađena je u saradnji s američkim Univerzitetom u Ohaju, a objavljena u britanskom listu Journal of Psychology.

Istraživači su najpre testirali 19 mušterija jednog bara koje su pozvali da na skali od 1 do 7 ocjene svoju privlačnost, inteligenciju, originalnost i humor, a potom su im izmjerili nivo alkohola u krvi.

Kao što su i očekivali, što su imali viši nivo alkohola u krvi, to su se osjećali privlačnijim i seksepilnijim. Naučnici su potom testirali 94 muškarca u laboratorijskim uslovima. Pojedini su dobili alkoholno piće, drugi pak svojevrsni placebo, mislili su da piju alkohol, iako ga u njihovom piću nije bilo, dok su treći pili alkohol, a da to nisu znali.

Volonteri su zatim, kao i u prethodnom eksperimentu, zamoljeni da ocene svoju privlačnost. Ispostavilo se da su svi oni koji su mislili da su pili alkohol sebe smatrali izuzetno privlačnim, dok su oni koji su pili alkohol bez svog znanja imali daleko skromnije mišljenje o sebi.

"Naše istraživanje pokazuje da smo sami sebi privlačniji pri samoj pomisli da pijemo alkohol. Pritom količina ispijenog alkohola nema nikakav uticaj na našu sliku o sebi", objasnio je za AFP Loran Beg, profesor socijalne psihologije na Univerzitetu Pjer Mendes Frans u Grenoblu, prenosi Tanjug. On je objasnio da je to posljedica kulturnog fenomena po kojem nas piće čini atraktivnijim.