Popularna psihologija: Kosmos pomaže da se želje ostvare

Navodi da takve knjige u određenom mogu da zamijene psihologa, jer je moguće za kratko vrijeme dobiti savjet, a nijeste morali da osjećate nelagodu zbog odlaska u savjetovalište.
337 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 10:01h

Godinama se u svijetu na listama najčitanijih knjiga nalazi literatura koja pripada žanru popularne psihologije, te iz domena samorazvoja i samopomoći, a prema riječima zaposlenih u našim knjižarama, interesovanje za takvu vrstu literature i kod nas je u stalnom porastu.

Iz knjižare “Narodna knjiga” rekli su “ Vijestima” da su knjige iz oblasti popularne psihologije izuzetno tražene.

“Kaluđer koji je prodao svoj ferari” Robina Šarme je knjiga koja se najbolje prodaje, zatim “Soulfood” od Žane Poliakov i ostale njene knjige.

I u knjižari “Karver” kažu kako se naslovi iz domena popularne psihologije dobro prodaju, a ” Lijep život”, “Male ideje za sretniji život”, “Raj zaista postoji” neki su od najtraženijih naslova. Koliko te knjige mogu zaista da pomognu čovjeku? Može li ta vrsta literature da zamijeni u nekim situacijama psihologa?

Psihoterapeut Helena Rosandić kaže da već decenijama pisci popularne psihologije pokušavaju da nam pomognu da odgonetnemo zašto muškarci vole seks, zašto žene pretjerano pričaju, žašto je kaluđer odlučio da proda svoj ferari, šta sve treba da uradimo da bismo bili srećni, kako da zaradimo novac, postanemo bogati, kako najbolje da vaspitamo svoju djecu i još mnogo toga.

"Pokušavaju da nam “napišu recept” kako na najadekvatniji način da razriješimo unutrašnje konflikte i da otklonimo razloge za bijes, tugu, brigu, strah”, navodi Rosandić.

Smjele poruke

Smatra da neke od knjiga popularne psihologije šalju još smjelije poruke, koje kažu da je dovoljno samo da zamisliš i na taj način pošalješ signal kosmosu i tvoja želja će se ostvariti.

“Među knjigama popularne psihologije ima sasvim dobrih, ali ima i onih koje daju lažnu nadu, propagirajući samopomoć za sve i svašta, stvarajući iluziju da ćete recimo u samo deset koraka iskorijeniti zavisnost od cigareta, riješiti se nesanice, pobijediti anoreksiju itd.”, navodi ona.

Iako kod nekih ljudi djela iz oblasti popularne psihologije utiču na mijenjanje predrasuda prema psihologu, smanjuju strah od odlaska u psihološko savjetovalište i čitaocima približavaju svijet duhovnog, psihičkog, Rosandić navodi da se često dešava da ona utiču na to da čitaoci posumnjaju u umijeće psihologa, razmišljajući da psiholozi mogu bilo šta da pomognu.

“Knjige popularne psihologije predstavljaju prvi korak na putu oslobađanja čovjeka za odlazak na razgovor i psihoterapiju, utičući na njihovo shvatanje da psihoterapija nije nešto strašno i sramotno”, kaže Rosandić.

Navodi da takve knjige u određenom mogu da zamijene psihologa, jer je moguće za kratko vrijeme dobiti savjet, a nijeste morali da osjećate nelagodu zbog odlaska u savjetovalište. Ovo je jedan od razloga zašto su ova djela popularna.

“Popularna psihologija je zgodna, jer u mnoštvu naslova možete pronaći neki i za sebe, neki koji opisuje 'vaš' problem, utiče na prepoznavanje, pa i na donošenje odluka da se obratite za stručnu pomoć”, navodi ona.

Rosandić smatra da su knjige popularne psihologije vedre, uvijek ohrabrujuće i nedvosmislene, dinamične, zagovaraju pozitivna i uklanjaju loša osjećanja i neprestano nas uvjeravaju da svi možemo postati srećni, a uz to su i lake za čitanje i eto razloga za njihovu popularnost.

Bonus video: