Šta muškarce čini privlačnim?

199 pregleda 2 komentar(a)
muškarac, prekrštene ruke, Foto: Shutterstock
muškarac, prekrštene ruke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2018. 09:14h

Rezultati najnovijeg istraživanja, objavljenog u magazinu "Royal Society Open Science", pokazali su da su žene evolutivno programirane tako da biraju zdrave muškarce, odnosno da njihov izgled ima veliki uticaj na žensku romantičnu percepciju, a jedan od najboljih indikatora dobrog zdravlja muškaraca jesu njihove tjelesne proporcije.

U istraživanju su tako prvo analizirane proporcije 9.000 američkih vojnika, na osnovu kojih je napravljen matematički model koji daje prosječne proporcije muškog tijela. Naučnici su zatim heteroseksualnim ženama prikazali različite tipove muškog tijela i pitali ih koji im je najprivlačniji.

Rezultati su bili sasvim jasni - žene nije briga za laktove ili koljena muškaraca, odnosno na kojoj poziciji su oni postavljeni. Nije im bila bitna ni dužina ruku u odnosu na preostali dio tijela.

Ali, kada je u pitanju dužina nogu ženska srca bi poskočila svaki put kada bi ona iznosila približno polovinu muškarčeve visine.

Malo duže, ili malo kraće, i žene bi izgubile interesovanje. A idealna dužina, ispostavilo se, jeste ona koja je malo iznad prosjeka, pokazala je studija.

Razlog za to mogao bi da bude evolutivne prirode. Na primjer, ljudi sa dijabetesom tipa 2, srčanim bolestima i visokim krvnim pritiskom u prosjeku imaju kraće noge. Muškarci sa dužim nogama takođe se povezuju sa visokim društvenoekonomskim statusom, dobrom ishranom, stabilnim razvojem i biomehaničkom efikasnošću za vrijeme kretanja, ističe doktor Vilijam Skajlark, vodeći naučnik istraživanja.

Duge noge jednostavno ukazuju na to da je potencijalni partner u dobroj formi i da je vješt i sposoban.

Uprkos tome što dužina ruku i položaj laktova i kolena takođe ukazuje na prisustvo određenih bolesti, pokazalo se da ovi faktori ženama nisu važni, prenosi Ljepota i zdravlje.