Marijana Kovačević: Novinarstvo nikada nije završena priča

Teško mi je palo rano ustajanje jer nijesam “jutarnji tip”. Međutim, radost koju je donijelo sticanje novih znanja, kontakata i vještina predstavlja neprocjenjivi benefit.
236 pregleda 0 komentar(a)
Marijana Kovačević, Foto: Privatna arhiva
Marijana Kovačević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.03.2012. 12:08h

U svijet medija zakoračila sam veoma mlada, sa 18 godina i prošla kroz razne faze poslova, od prezentera do urednika. Odgovaralo mi je dinamično radno okruženje, to što ste uvijek na izvoru informacija, radno vrijeme koje nije fiksno. Smatram da je to pravi izbor za mladu osobu, željnu znanja.

Tu steknete kontakte i socijalne vještine koje će vam kasnije biti od koristi u profesionalnom i ličnom životu. Novinarstvo sam napustila prije 3 godine, tačnije 2009-te.

Tada sam dobila ponudu da radni angažman nastavim u Agenciji McCann Erickson. Odlučila sam da se oprobam u onome što me oduvijek zanimalo, a to je zakup i planiranje medija, advertajzing i odnosi sa medijima.

Ne mogu reći da sam se kolebala, ali mi je svakako bilo teško napustiti televiziju. S obzirom na to da sam odrasla u tom sistemu, odluka o prelasku nije pala lako.

Inače sam tip koji je maksimalno lojalan firmi u kojoj radi, te stoga ne volim često mijenjati poslove. McCann Erickson me kontaktirao još 2006-te kada su, šireći regionalnu mrežu, otvarali predstavništvo u Crnoj Gori.

Tada je zapravo počeo moj radni angažman, koji, uz manje prekide traje do danas, dakle punih šest godina.

Sjećam se da mi je nakon prelaska u Agenciju najveće iznenađenje predstvaljalo gomila slodobnih dana za praznike.

U televiziji je to nemoguće. Teško mi je palo rano ustajanje jer nijesam “jutarnji tip”. Međutim, radost koju je donijelo sticanje novih znanja, kontakata i vještina predstavlja neprocjenjivi benefit.

To je iskustvo koje ne možete naučiti na fakultetu, to donosi samo praksa. Počela sam sagledavati medije sa druge strane, kao partnere i „podizvođače“ u poslu. Izazov je bio i suočiti sa sa pravilima korporativne kulture velike internacionalne kompanije kakva je McCann.

To je potpuno drugačije funkcionisanje temeljeno na principu mail komunikacije, pismenih odobrenja, prezentacije usluga i pregovora sa klijentima i partnerima.

Priznajem, nije uvijek lako, ali je u tome i poenta ovog posla. Možda će zvučati kao floskula ili naivnost, ali zaista mogu da kažem da radim ono što volim. Trenutno, ne razmišljam o povratku u novinarske vode. Međutim, nikad neću reći da je to “završena priča”.

(Priprema: Lj. Grbović)

Bonus video: