Ovom frižideru treba sunce

U fabrici se svakodnevno proizvede 170 frižidera. Svaki deseti je potpuno ekološki. Radnici na gotove proizvode lijepe etikete sa natpisom GTZ.
71 pregleda 0 komentar(a)
frižider, Foto: Fotolia/NJ
frižider, Foto: Fotolia/NJ
Ažurirano: 15.03.2012. 14:32h

Jedna fabrika frižidera u afričkoj državi Svazilend proizvodi prvi ekološki frižider. On koristi sunčevu energiju, a u proizvodnji i pri radu frižidera nastaje mnogo manje štetnih materija. Pomoć im stiže i iz Njemačke.

Najmoderniju fabriku frižidera u Africi možda zamišljate kao sterilni, modernu i tihu. Ali, fabrika "Palfridž" (Palfridge) u Macopi u Kraljevini Svazilend, deluje kao velika automehaničarska radionica. Tu se zavaruje, udara čekićem, zavrću se šrafovi i plamenikom na gas lijepe plastične folije za transport, piše " Dojče vele"

Kraljevina Svazilend jedna je od najsiromašnijih afričkih zemalja i posljednja apsolutistička monarhija na tom kontinentu. Ali, u Aveniji kralja Msvatija upravo se ispisuje poglavlje afričke budućnosti, uvjeren je glavni inženjer Tabo Shongve: "Mnogo ljudi ne zna za Svazilend, ali to će se sad promijeniti. Svi žele da žive a da prave što manje štete po okolinu. A ’Palfridž’ radi upravo to. Mi mijenjamo Afriku".

U fabrici se svakodnevno proizvede 170 frižidera. Svaki deseti je potpuno ekološki. Radnici na gotove proizvode lijepe etikete sa natpisom GTZ. To je znak njemačkog Društva za tehničku pomoć koje se zove Nemačko društvo za međunarodnu saradnju - GIZ. Nove naljepnice još nijesu stigle do juga Afrike. Šef regionalne kancelarije tog njemačkog društva Peter Konce kaže:

"Jasno je da ovo malo preduzeće to ne bi moglo samo da razvije. Ali, ono ima dobru mrežu i ako bude uspjelo da tu ideju najprije proširi u južnoj Africi, onda ono može da bude uspješno. Mi vjerujemo da je to moguće".

Firma i nije tako mala. Upravo su se dva inženjera za zavarivanje vratila iz Njemačke, sa obuke na Tehničkom univerzitetu u Drezdenu i u Anaberg-Buholcu.

Njemačkom Društvu za međunarodnu saradnju se ekološki frižider iz Svazilenda uklapa u koncept. Ta organizacija, kao i "Grinpis" (Greenpeace) i danska organizacija "Danfoss", pomaže preduzeće iz Svazilenda.

To je politika koju zastupa i njemački savezni ministar za razvoj Dirk Nibel, a raduje i saveznog ministra za zaštitu životne sredine Norberta Retgena. "Palfridžovi" frižideri smanjuju količinu emitovanja ugljen-dioksida u atmosferu za 15.000 tona godišnje, a efikasnost im je veća za 40 odsto nego kod uobičajenih modela.

Menadžer "Palfridža" Caska Bhila oduševljen je potražnjom iz Južnoafričke Republike, Zambije, Nigerije. Jedino nije siguran da li može i cijenom da izdrži kinesku konkurenciju. "Utvrdili smo da mnogi žele da imaju takav aparat. Ali, još smo u ranoj fazi. Na primjer, solarne ploče moramo da uvozimo, što se odražava na cijenu."

Ipak, oko 500 radnika u toj fabrici frižidera veoma je motivisano. S obzirom na nezaposlenost od 40 odsto u Svazilendu to je dvostruka privilegija. Imati posao i proizvoditi najekološkiji frižider.

Bonus video: