Usamljenost može biti smrtonosna

Ako ste osamljeni duže od 6 mjeseci (što se smatra razdobljem prilagođavanja ukoliko ste promijenili mjesto boravka, izgubili dragu osobu, promijenili posao i sl.) treba pod hitno da mijenjate ponašanje i stav.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 20:43h

Usamljenost rastužuje osobu i utire put mnogim lošim navikama, poput nezdrave ishrane i manjka fizičke aktivnosti, a time i do još veće usamljenosti, što na kraju vodi do ozbiljnih zdravstvenih problema poput značajnog slabljenja imuniteta.

Naučnici su istražili uticaj usamljenosti i ukazali na potrebu što ranijeg prepoznavanja simptoma, kako se ne bi upalo u začarani krug. Usamljene osobe procjenjuju svoje društvene sposobnosti i interakcije negativnijima nego što zaista jesu, što vodi do daljnjeg izolovanja, piše Cover magazin.

Svakoj osobi potrebno je malo vremena samo za sebe, ali ako ste osamljeni duže od 6 mjeseci (što se smatra razdobljem prilagođavanja ukoliko ste promijenili mjesto boravka, izgubili dragu osobu, promijenili posao i sl.) treba pod hitno da mijenjate ponašanje i stav. Morate raditi na pozitivnom pogledu prema svijetu oko sebe i povećati društvene fizičke aktivnosti, poput odlazaka na sportske terene, klubove, tečajeve, parkove…

Bonus video: