Uživajte u svitanju

Kada smo u povišenoj svjesnosti ništa nam ne promiče, u svemu vidimo inspiraciju i priliku za dobar anganžman.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 12:28h

Poznajem nekoliko ljudi koji svakoga dana ustaju prije zore. V. N. je poznata javna ličnost. Komponuje, svira, pjeva, predaje, dizajnira i izrađuje haljine,...

Ž. B. Ona piše, istražuje, putuje, radi, brine o porodici,...

P. P. On istražuje, piše, vježba, crta, slika, kreira kurseve, inspiriše druge da se staraju o sebi...

Svi troje rade na samorazvoju. Svi oni vole sebe i vole ljude. Dobro su društvo. Inspirisani su i inspirišu druge. Poznajem neuporedivo više onih drugih koji nisu ni blizu pomenutih.

I jedni i drugi imaju slične hitne obaveze, ali drugi imaju bezbrojne izgovore i stalno odlažu ono bitno/važno. Disanje čine udah i izdah, kao i kratka pauza među njima.

Dan čine obdanica i noć. Nekima se često dogodi da prespavaju ili ne budu svjesni dana, no događa li vam se kada da suprotno tome uživate u ranom jutru?

’’Koliko puta godišnje uživate u svitanju?’’, pitao sam grupu poznanika. Prvi je odgovorio: “Ja sam posljednji put gledao sa broda, dok smo uplovljavali u luku”.

Poznanica: “Ja prije pola godine u Lisabonu”. Uključio sam se: “I jutros je sunce izašlo. Posmatrao sam ga u Podgorici. To je jedno isto sunce”.

Uključila se treća osoba: ’’Nije isto, nikada nije isto.’’ Dopao mi se posljednji komentar.

Svakako da se događaji u prirodi nikada ne ponavljaju, ali takođe nemamo dva nego jedno Sunce, koje se stalno mijenja baš kao i planeta, kao i čovjek.

Kada smo u povišenoj svjesnosti ništa nam ne promiče

Svjesno disanje je odlična relaksaciona vježba. Jednostavno sklopite oči i osjećajte svoje disanje, npr. u predjelu nosa.

Osjetite udah, pauzu, izdah, pa opet ... Ne utičite na disanje, jednostavno svjesno posmatrajte. Osjećati se, znači biti svjestan sebe, a time imati veću inteligenciju i kreativnost.

Kada smo u povišenoj svjesnosti ništa nam ne promiče, u svemu vidimo inspiraciju i priliku za dobar anganžman. Takvi, ne želimo da propustimo niti jedan tren našeg, ne baš dugog, dragocjenog života. Jutarnja svitanja (bila u vedrim meteo uslovima ili ne) su drugačije spokojna od zalazaka.

Probajte makar jednom mjesečno veoma rano otići na spavanje i ustati naspavano, te uživati u jednostavnom posmatranju svitanja u vašem ambijentu, gdje god bili.

Svitanje traje samo nekoliko sekundi. Baš zato je dragocjeno i inspirativno. Trenutno je 11 sati naveče. Odoh na spavanje. Za nekoliko sati će neko novo, staro sunce svanuti.

Neću to propustiti...

www.zlatnicovjek.com

Bonus video: