Muškarci su samo malo duhovitiji od žena

Studija je takođe otkrila neke iznenađujuće i zanimljive rezultate, a to je da su muškarci muškarcima davali bolje ocjene nego što su to činile žene.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 14:35h

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji pokazalo je da iako muškarci imaju više smisla za humor nego žene i ta razlika nije velika, pa verovatno ni ne služi za osvajanje srca pripadnica ljepšeg pola. "Razlika između ženske i muške sposobnosti da budu smiješni je toliko mala da stereotip jednostavno više ne važi", rekla je Lora Majks, doktorka psihologje i vođa istraživanja.

Istraživanje je sprovedeno tako što su djevojke i momci iz jedne grupe zapisivali komične tekstove u oblake stripova iz novina Njujorkler, a potom su njihovi humoristični efekti prezentovani drugoj grupi ispitanika. Crteži su prolazili kroz klasični turnir koji se sastojao od pet rundi, a pobjednik dvoboja, odnosno jedne runde suočavao se sa pobjednikom iz druge "borbe". Kvantitativni rezultat nečijeg smisla za humor dobijen je na osnovu toga koliko je rundi njihov smiješni efekat "opstao" prije nego što je bio izbačen iz takmičenja. Maksimalan broj bodova je bio 5.0, a rezultati pokazuju da su muškarci u prosjeku smješniji od žena za 0.11 bodova, što u prevodu znači samo 2 posto.

Studija je takođe otkrila neke iznenađujuće i zanimljive rezultate, a to je da su muškarci muškarcima davali bolje ocjene nego što su to činile žene.

"Ovo je tužna vijest za muškarce koji misle da će humorom impresionirati žene. Oni će zapravo zadiviti druge muškarce koji šalama pokušavaju osvoje dame", kaže Nikolas Kristenfeld, koautor istraživanja.

Naučnici kažu kako su muškarci u blagoj prednosti u odnosu na žene jer su im šale često vulgarne i imaju seksualne konotacije, a i učestalije posežu za humorom pa se tako i više trude da budu smiješni, prenosi Metro portal.

Bonus video: