Kako da završite ono što ste započeli?

Ako u bilo kojoj tački projekta osjetite kako vam motivacija kopni, možda zbog toga što je još previše posla pred vama ili je teže i zahtjevnije nego što ste očekivali, predlažemo da se privremeno udaljite od poslova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 16:05h

Vjerovatno postoje razlozi zbog kojih toliko ljudi odustaje od projekata koje su započeli ili se u nekoj tački osjećaju preopterećeni poslom, frustrirani i stresni, da shvate da on ne vrijedi truda i toliko napora.

U takvom stanju normalno je da entuzijazam splašnjava, a u pravilu razmišlja se i o odustajanu od projekta.

Što napraviti u takvoj situaciji?

Slijede savjeti koji će vam pomoći održati produktivnost i motivisati vas da završite ono što ste započeli i da uživate i u procesu obavljanja nekog posla, a ne samo iščekujete cilj.

Razbijte veliki projekt na manje komadiće

Veličina i tip projekta je irelevantan. Ako želite biti produktivniji i ostati motivisani do kraja, jednostavno morate projekt razgraditi na manje porcije.

Ako razbijete projekt na manje djeliće, neće se činiti toliko teškim i jednoličnim, a što je još važnije, kada završite jedan korak i prije nego što pređete na sljedeći osjetićete osjećaj zadovoljstva, postignuća i napretka, što psihološki djeluje kao dobar daljnji motivator, piše Cover magazin.

Ovo će vas samo po sebi motivisati da se dalje prihvatite posla, ali bilo bi dobro da i sami sebi date zasluženu nagradu. Ako ništa drugo otiđite do aparata za kafu i proslavite uspjeh.

Jednom kada je „proslava“ gotova, vratite se i završite sljedeći dio posla. Primijetićete promjenu u raspoloženju. Bićete produktivniji nego ikada ranije, a naravno na taj način ćete se i motivisati za daljnji posao.

Iskoristite efekat grudve snijega u svoju korist

Kakve veze efekt grudve snijega ima s motivacijom? Pronađite najzanimljiviji dio projekta i započnite tu. Na taj način jedan dio ćete odraditi lako i jednostavno, to će povećati vaše samopouzdanje i nivo motivacije. Poput grudve snijega koja se kotrlja i povećava, tako će i vaši poslovi vezati na prvi obavljen sa zadovoljstvom.

Izbjegavajte ispreplitanje zadataka

Možda ne možete izbjeći ometanja sa strane dok se nečim bavite, ali bar možete prestati da sami sebi zadajete nekoliko poslova u istom trenutku.

Usredsredite se na jedan zadatak i napravite ga najbolje što možete. Ne samo da ćete na ovaj način biti efektini nego će se razina vaše motivacije povećati, tako da ćete sigurno i projekt završiti brže.

Uzmite pauze

Ako u bilo kojoj tački projekta osjetite kako vam motivacija kopni, možda zbog toga što je još previše posla pred vama ili je teže i zahtjevnije nego što ste očekivali, predlažemo da se privremeno udaljite od poslova.

Ključ je pažnju skrenuti s projekta. To će smanjiti frustracije i nervozu koju osjećate. Na taj način, kada se vratite poslu bićete opušteniji, svježiji i voljniji za rad.

Ozbiljno… uzmite pauzu.

Minimalno bi trebali uzeti petominutnu pauzu nakon svakih 45 minuta posla. A po mogućnosti udaljite se od radnog stola i projekta.

Bonus video: