Kako da uštedite struju i smanjite račun

I u normalnim okolnostima, štednja električe energije je stvar građanske kulture. Uz pomoć ovih savjeta smanjićete potrošnju struje, smanjiti račune i izbjeći restrikcije koje se najavljuju
313 pregleda 0 komentar(a)
Struja štednja, Foto: Ilustracija
Struja štednja, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 13.02.2012. 16:06h

Grijanje prostora

Toplotni komfor je stvar navike i predstavlja subjektivan osjećaj. Preporuke za nivoe temperatura u pojedinim prostorijama kako bi održali toplotni komfor, a da u isto vrijeme ne rasipamo energiju su:

  • Hodnik 14-17 °C
  • Spavaća soba 17 °C
  • Kuhinja 17-21 °C
  • Radna soba 17-21 °C
  • Dnevni boravak 20-23 °C
  • Kupatilo 23 °C
  • Preko dana kad nikoga nema kod kuće 16 °C
  • Za vrijeme zimskog godišnjeg odmora 10 °C

Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1 °C, godišnje možete uštedjeti približno 5% energije za grijanje.

Dodatni savjeti za grijanje prostora:

Ako otvarate prozor na duže vrijeme isključite sistem grijanja.

Prilagodite garderobu godišnjem dobu kako prostor ne bi dodatno grijali radi postizanja osjećaja komfora.

Priprema potrošne tople vode

Dugme termostata bojlera treba postaviti na srednju poziciju, a ne na maksimalnu. Bojler će relativno brzo zagrijati vodu do temperature 60-70 °C, što je dovoljno.

U suprotnom bojler će duže vremena da radi i zagrijaće vodu do temperature do 90 °C i više, što je nepotrebno; toplotni gubici kroz izolaciju biće veći, a oko grijača će se intenzivnije stvarati naslage minerala (kamenac). Na ovaj način se može uštedjeti i do 10% energije potrebne za pripremu tople vode.

Stvaranje kamenca u bojleru zavisi od hemijskog sastava vode. Ako je voda „tvrda“, odnosno u svom sastavu ima dosta minerala i ako je temperatura vode viša, proces stvaranja kamenca je intenzivniji. Kamenac otežava razmjenu toplote između električnog grijača i vode, I na taj način se može izgubiti i do 20 % energije. Osim toga električni grijač može da pregori zbog nemogućnosti da preda cjelokupnu svoju toplotu vodi.

U svakom slučaju skraćuje se radni vijek grijača. Zbog toga je potrebno čistiti bojler od kamenca svakih 2-5 godina zavisno od hemijskog sastava vode i učestalosti rada bojlera. Pouzdan znak da se oko električnog grijača nalaze naslage minerala je zvuk koji se javlja kada se uključi bojler (šuštanje, pucketanje). Bešumni rad bojlera je pouzdan znak da oko grijača bojlera nema kamenca. Ako je u pitanju „meka” voda, koja u svom sastavu ima malo minerala, proces stvaranja naslaga minerala je zanemarljiv.

Kućni uređaji:

Zamrzivači i frižideri

Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 °C, a ako podesite temperaturu za 1 °C niže (-19 °C) možete povećati potrošnju energije i do 5%. Dobro je znati za što je određeni dio zamrzivača namijenjen i koje su zadane temperature:

Do -6 °C - čuvanje zamrznute hrane na kratko vrijeme,

Do -12 °C - čuvanje zamrznute hrane do mjesec dana,

-18 °C - čuvanje zamrznute hrane do jedne godine,

-24 °C - zamrzavanje svježe hrane.

Postavite frižidere i zamrzivače na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini peći, radijatora ili drugih izvora toplote). Takođe izbjegavajte izloženosti ovih uređaja sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stepen manje može povećati potrošnju električne energije i do 6%.

Zamrznutu hranu bi prvo trebalo odleđivati u frižideru pa tek onda na sobnoj temperaturi. Na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju hladi „besplatno“ drugu hranu u frižideru.

Pravovremeno odleđujte zamrzivače i frižidere jer tako štedite energiju i produžavate radni vijek uređaja. S obzirom da sloj leda sprječava efikasno hlađenje, čišćenje zamrzivača je potrebno kad debljina leda dosegne 3 do 5 mm.

Veš mašine i mašine za pranje posuđa

U zadnjih 10 godina mašine za pranje rublja su uznapredovale, pa je tako potrošnja vode smanjena sa 110 litara na 50-60 litara, dok je potrošnja električne energije s 2 kWh pala na 0.94 kWh po pranju. Stoga ukoliko imate stari model veš mašine razmislite o njenoj zamjeni s novom energetski efikasnijom.

asite rasvjetu u prostorijama poput toaleta, skladišta, podruma ili hodnika

Pranjem posuđa u mašini trošimo do 60 % manje električne energije i do 85% manje vode nego kod ručnog pranja. Savremene mašine za pranje posuđa potroše za jedno pranje 15-28 l vode i 1,1-1,8 kWh električne energije.

Mašinu za pranje posuđa koristite samo kad je potpuno napunjena posuđem.

Današnja sredstva za pranje posuđa efikasno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja (50-55 °C), stoga izbjegavajte programe pranja na višim temperaturama.

Uštede ćete ostvariti ako veš mašine ili mašine za pranje posuđa priključite na centralni sistem pripreme tople vode, naročito ukoliko zagrijavate vodu solarnim kolektorima.

Električni šporeti i pećnice

Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuva – na taj način toplota se duže zadržava u posudi, a smanjuje kondenzacija pare po kuhinji. Kuvajući s poklopcem možete uštedjeti i do 20% energije za kuvanje.

Prilagodite posuđe količini hrane koju kuvate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije.

Najjednostavniji način uštede na rasvjeti je maksimalno korišćenje dnevne svjetlosti, posebno u radnim prostorijama

Isključite kolo šporeta par minuta prije nego što mislite da će jelo biti gotovo, jer će kolo zadržati visoku temperaturu, a hrana će se nastaviti kuvati.

Samo neka jela zahtijevaju predgrijavanje pećnice na željenu temperature. Zapamtite da svakih 10 minuta predgrijavanja pećnice troši 0,06 kWh, što pri čestoj upotrebi tokom godine može doprinijeti povećanju računa za električnu energiju.

Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20% toplote.

Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplotu, te će vaše jelo biti pečeno, a dodatno ćete uštedjeti električnu energiju.

Rasvjeta

Štedne sijalice za istu nivo osvjetljenja troše pet do šest puta manje električne energije i imaju i do deset puta duži radni vijek u odnosu na klasične sijalice sa žarnim vlaknom. Prosječni radni vijek klasičnih sijalica sa žarnim vlaknom je do 1000 sati, a štednih i više od 10 000 sati. Kod klasičnih sijalica sa žarnim vlaknom u svjetlost se pretvara svega 5% uložene energije, dok se ostatak pretvara u toplotu.

Ako klasičnu sijalicu od 100 W zamijenite sa odgovarajućom štednom sijalicom od 20 W, pri pretpostavci da ista radi 5 sati dnevno, godišnje ćete uštedjeti oko 12 € (pri cijeni električne energije od 0.09 € ). Štedna sijalica će vam se isplatiti za pola godine, a u svom životnom vijeku će vam uštedjeti oko 70 €. Cijene štednih sijalica kreću se od 3-7 € (zavisno od kvaliteta, snage i životnog vijeka).

Dodatni savjeti za osvjetljenje prostora:

Najjednostavniji način uštede na rasvjeti je maksimalno korišćenje dnevne svjetlosti, posebno u radnim prostorijama;

Koristite sijalice manje snage gdje je to moguće; dimenzionišite snagu sijalice zavisno od veličine i namjene prostorije (soba, garaža, ostava, kupatilo i sl.);

Gasite rasvjetu u prostorijama poput toaleta, skladišta, podruma ili hodnika u kojima većinu vremena niko ne boravi;

Spoljašnju rasvjetu je potrebno usmjeriti na željena područja kako bi se smanjilo neželjeno rasipanje i svjetlosno zagađenje okoline.

Bonus video: