Umjesto na medeni mjesec idu kod psihijatra

Iako su istraživanja provedena u Kaliforiji, naučnici tvrde kako procenti vrijede za većinu modernih zemalja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2012. 13:48h

Moderni parovi suočavaju se sa sve većim problemom – postvjenčanom depresijom. Očekivanja mladenaca su visoka, a život u braku ih vrlo brzo iznevjeri, pa se kako kažu psiholozi, povećava broj mladenaca koji pate od depresije .

Psiholozi tvrde da se ne radi o malom procentu ljudi. Iako ne traže svi stručnu pomoć, kažu da oko 10 posto novovjenčanih parova pati od anksioznosti, tuge ili potištenosti.

Dr Teri Igan, voditelj istraživanja, nazvao je ovaj oblik depresije „tajnom tugom“ jer je većini mladih koje pate od simptoma neprijatno da o tome razgovaraju i uglavnom ih pokušavaju da to sakriju od prijatelja, prenosi Cover magazin.

Iako su istraživanja sprovedena u Kaliforiji, naučnici tvrde kako procenti vrijede za većinu modernih zemalja. Ističu kako prema njihovoj studiji dosta mladih pomoć traži na web stranicama i društvenim mrežama gdje traže vodič za preživljavanje krize.

Dr Ganon, jedan od naučnika koji je radio na istraživanju kaže kako bi nevjeste trebale da prestanu da idealizuju sliku i prihvate činjenicu da se bračni parovi svađaju: „Ne znam gdje su stekle dojam da se neće svađati? To je sasvim normalno. Svim nevjestama koje mi se jave kažem da nije katastrofa to što se svađaju oko seksa, novaca ili vremena koje ne provode zajedno. Sve je normalno. Najvažnije je da svaka osoba u braku zadrži svoju nezavisnost, a istovremeno ima razumijevanja za partnera“.

Bonus video: