Uštedite: Sedam praktičnih savjeta

Cijene goriva stalno “lete u nebo” i to je važna stavka koja se negativno odražava na vaš kućni budžet
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2012. 10:55h

Sve teža ekonomska situacija i poskupljenja utiču na promjenu životnih navika.

Potrošači, međutim, još uvijek nisu svjesni da postoje stvari koje mogu da promijene kako bi svoj budžet prilagodili takvoj situaciji.

Slijedi 7 praktičnih savjeta koji vam mogu pomoći da uštedite novac.1.Smanjite nepotrebne izdatke za hranu

Mnogi vole da gricnu fini zalogaj "s nogu", bilo da se radi o finom sendviču ili komadu pice koji kupimo u prolazu. Uz samo malo truda sve to i još od zdravijih namirnica može da se pripremi kod kuće. U obroke dodajte što više voća i povrća koje je zdravije i još uvijek se može dobiti po pristupačnim cijenama.

2.Planirajte šoping

Sezonska odjeća je skupa to već svi znaju, a "praznične akcije i popusti" često istu odjeću nude po još uvijek previsokim cijenama. Zato planirajte šoping. Nakon zime mogu se naći odlični zimski komadi odjeće po mnogo nižim cijenama i obrnuto.

3.Radite honorarno

U današnjim uslovima nije lako kupovati i ujedno izbjeći minus na računu. Ako imate mogućnost, radite dodatno tokom slobodnog vremena.

Mnogi su hobi pretvorili u unosan posao, a ako radite nešto iz ljubavi moglo bi da vam se isplati.

4.Troškovi prevoza

Cijene goriva stalno “lete u nebo” i to je važna stavka koja se negativno odražava na vaš kućni budžet. Ako ste navikli na auto, a dođe vas skuplje, razmotrite druge varijante: javni prevoz ili kombinacija javnog prijevoza i automobila.

5.Ne mijenjajte stalno mobilne

Ako ste zadovoljni svojim mobilnim telefonom, sada ga možete jednostavno otključati za drugu mrežu po isteku ugovora i izabrati povoljniji pretplatnički paket drugog teleoperatera. Nema potrebe da dodatno plaćate novi uređaj.

6.Informišite se prije svake kupovine

Danas na internetu možete naći mnoštvo korisnih informacija za trgovinu.

Bilo da je riječ o tehnici, namirnicama ili odjeći, na internetu potražite ponudu raznih ponuđača, uporedite cijene i nepotrebnu šetnju po prodavnicama svedite na minimum.

7.Ne bacajte baš svaku ambalažu

Postoji cijeli niz proizvoda na tržištu koji su zapakovani u kvalitetnu plastičnu ambalažu koju bez razmišljanja bacate nakon upotrebe.

Nemojte. Mnoge posude i činijice možete da iskoristite za neku drugu namjenu umjesto da ih bacate u smeće, a zatim kupujete istu tu stvar kad vam treba. Učinićete nešto za svoj kućni budžet, ali još više za okolinu.

Galerija

Bonus video: