Kako pomoći psu koji se boji šetnje?

Najjednostavniji i najprirodniji način da promijenite ponašanje svoga psa jeste da zamijenite uloge, da vi postanete vođa
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2012. 17:08h

Psi su životinje čopora i prirodno im je da imaju vođu. U slučaju da vaš pas hoda ispred vas, on je vođa.

Nesigurni i neizgrađeni psi pokazuju takve reakcije u situacijama koje su iznad njihovih mogućnosti, a vlasnici im iz ljudskog sažaljenja to odobravaju te na taj način potiču njihov strah. Najjednostavniji i najprirodniji način da promijenite ponašanje svoga psa jeste da zamijenite uloge, da vi postanete vođa.

Tako odmah pri izlasku iz stana postavite novi način odnosa, uvijek vi izlazite prvi iz stana i tokom cijele šetnje zadržite tu poziciju. Na taj način vi postajete vođa, a pas sljedbenik koji na stresne situacije reaguje tako ga posmatra svog vođu koji mora biti smiren, siguran i odmjeren.Vlasnik na taj način postaje prirodna barijera između stresnih situacija koje je do sada pas sam morao svladavati, daje sigurnost i zaštitu psu.

Vođa mora imati pod kontrolom situaciju u kojoj se nalazi i one u koje dolazi, što manje komunicirati riječima sa psom, a svojim držanjem tijela psu predstavljati sigurnog i smirenog, prirodnog vođu. Nikada ne krećite naprijed ukoliko pas nije smiren i podložan.

Pas će vrlo brzo shvatiti da svojom smirenom podložnošću dobija nagradu, a to je kretanje naprijed.

Bonus video: