Podignuta daska od WC šolje pri puštanju vode dovodi do širenja bakterija

Koncentracija ove bakterije je bila neuporedivo manja kada je daska bila spuštena, iako je prošla i kroz ivice poklopljene WC šolje.
331 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2012. 12:00h

Iz WC šolje koja nije poklopljena kada se pušta voda, može da iskoči veliki broj mikroskopski sitnih bakterija koje se spuštaju na površine u blizini, zaključak je istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu Lids, Velika Britanija.

Istraživači su koristili sterilan toalet koji su inficirali bolničkom bakterijom „C.difficile“. Rezultati su pokazali da se bakterija širila po prostoriji i nalazila u vazduhu i 90 minuta poslije prvog puštanja vode, kada daska nije bila spuštena.

Sa druge strane, koncentracija ove bakterije je bila neuporedivo manja kada je daska bila spuštena, iako je prošla i kroz ivice poklopljene WC šolje. Takođe, kada je daska bila spuštena, bakterija se nalazila samo pored šolje, dok je bila prisutna na svim površinama onda kada je bila podignuta.

„Iz našeg rada se jasno vidi da je poklopac tu sa razlogom“, istakao je Mark Vikoks, profesor mikrobiologije koji je sa timom stručnjaka sproveo istraživanje, i dodao da se sa ne spuštanjem daske povećava rizik od širenja virusa koji, primera radi, uzrokuju povraćanje i probavne smetnje.

Bonus video: