Novogodišnja noć utiče na natalitet

Ukratko, to je nedjelja u kojoj pravimo najviše beba i to uprkos konzumiranju velikih količina alkohola koji je poznat po tome što škodi fertilitetu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 11:48h

Naučnici tvrde da nije puka slučajnost što mnoge osobe slave rođendan oko 23. septembra, odnosno da se najviše rođenja bilježi baš tog datuma, iako to nije najbolje vrijeme za rađanje.

Taj "špic" se, naime, povezuje sa Novom godinom, odnosno najčešćim vremenom začeća, s obzirom na to da trudnoća prosječno traje 265 dana.

Broj djece koja dolaze na svijet je dva puta veća 23. septembra nego ostalim danima u godini, iako taj dan ne predstavlja nikavu prednost, s obzirom na to da su trudnice morale da trpele ljetnje vrućine i da se porađaju nakon završetka školskog raspusta i povratka sa godišnjih odmora.

Istraživanje je pokazalo da svega dva odsto žena želi da se porodi u septembru, dok najviše njih priželjkuje termin u maju, po mnogima "idealnom" mjesecu za rađanje.

Kako onda objasniti ovaj "špic" porođaja svakog 23. septembra? Ako se vratimo 265 dana unazad u kalendaru, koliko prosječno traje trudnoća, stižemo do... 1. januara.

"Postoji uticaj novogodišnje noći na natalitet", kaže istraživač Arno Renje-Loalje u izjavi za list Parizijen.

"Tokom te noći, parovi su uglavnom zajedno i poneseni atmosferom spremniji da začnu porodicu. Ima, takođe, i neplaniranih trudnoća, zbog slabijeg obaziranja na kontracepciju tokom slavlja", dodao je on.

Ukratko, to je nedjelja u kojoj pravimo najviše beba i to uprkos konzumiranju velikih količina alkohola koji je poznat po tome što škodi fertilitetu.

Stručnjaci zato savjetuju oprez tokom ovog perioda neobuzdanog slavlja, jer u januru i februaru postoji jedan, daleko manje radostan "špic" koji se odnosi na prekide trudnoća.

Bonus video: